Изкуствен интелект откри слънчева система с еднакъв брой планети като нашата

Учени от мисията Кеплер на НАСА, откриха 8 планети около отдалечна звезда – това е първата слънчева система с еднакъв брой планети като нашата.

Новооткритите светове обикалят около звезда, наречена Кеплер 90. Тя е по-голяма и по-гореща от слънцето и се намира на 2 500 светлинни години от Земята, в съзвездието Дракон.

Най-новата открита планета Kepler 90i е и най-малка от 8-те, тя вероятно е скалиста и е с 1/3 по-голяма от Земята, температурата и е над 420 градуса по Целзий.

Изследователите открили Kepler 90i докато си сътрудничали със специалисти по изкуствен интелект от Google, в опит да анализират данни от базираната в космоса обсерватория.

Телескопът Кеплер търси извънземни светове, като засича сенките на планетите, докато обикалят около звездите. Когато планета премине пред своята звезда, телескопът засича незначителното засенчване, което в случая с планета с размера на Земята, обикаляща около звезда като Слънцето, означава спад в яркостта с 0.01%.

Кеплер е наблюдавал 150 000 звезди до момента, като откри над 4 000 кандидат планети, от които 2 300 вече са потвърдени. Астрономите подозират, че около всяка звезда обикаля поне една планета.

Учените от НАСА били наясно, че в полезрението на телескопа се крият още планети, сигналите им обаче били твърде слаби, за да бъдат засечени. Ето тук се намесили специалистите по изкуствен интелект от Google. След като обучил невронна мрежа как да разпознава истинските сигнали от отдалечени планети, Кристофър Шалу от Google, помогнал на Кеплер да прегледа отново 670 звезди за неоткрити до момента планети.

В резултат били открити две нови планети около различни звезди - Kepler 90i и Kepler 80g – шеста планета, орбитираща около звездата си. Сега учените планират да преразгледат данните от Кеплер за всички 150 000 звезди за евентуални нови планети.

По-рано през годината, учените от мисията Кеплер откриха 219 кандидат планети, от които 10 са с размер и температура близки до земните.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини