Стотина българи зарязани във Франкфурт след отменен полет

Близо 100 българи останаха във Франкфурт заради отменен полет на Wizzair в неделя. Малко от тях успели да намерят места на алтернативни полети, повечето останали без транспорт до София и без информация, съобщи БНТ

Лъчезар Благоев е един от пътниците, блокирани във Франкфурт. Прибира се тази вечер с полет, безплатно осигурен от компанията.

"Отседнали сме при един от хората, който също беше на полета , който работи тук и има квартира. Тъй като ние дойдохме тук на почивка, знаете как е като се ходи на почивка, не можеш да изхарчиш света, със строго фиксиран бюджет, но той беше приключил, тъй като очаквахме вече да сме в България." - коментира пътникът.

Друг от пътниците - Кръстьо Белев пътува 400 км с кола под наем, за да закупи от друго летище нов билет за полет към София.

От компанията поясняват, че полетът Франкфурт- София е бил отменен, заради тежките метеорологични условия. Но на всички пътници е предложена финансова компенсация или безплатно резервиране на алтернативен полет. Според пътниците, обаче, първоначално компанията не им е съдействала по никакъв начин.

Недоволните клиенти на компанията са събрали подписка с имената на близо 100 души. Някои от тях вече са наели и адвокати и ще потърсят правата си.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център дава съвети как хората да отстояват правата си в подобни ситуации:
"Компенсацията, която ни дължи една авиокомпанията при проблеми с полета, е лична и никой няма да ни обезщети доброволно, ако не сме пуснали жалба. Ако е отменен или ни е отказан достъп на борда съответно ние имаме право на обезщетение в зависимост от разстоянието на съответния полет, а ако закъснението е по-голямо отново имаме същото право на обезщетение, под по-голямо закъснение имаме предвид над 3 часа."

Компанията трябва да предложи избор - дали да пътувате и да получите компенсация в 7-дневен срок или да продължите с друг полет, което да е безплатно.

"Когато проблемът е предизвикан извън контрола на авиокомпанията каквито са обилни снеговалежи и т. н.,  тогава авиокомпанията не дължи допълнителното парично обезщетение но това не означава , че не дължи нищо на пътника." - допълва Асенов.

В този случай имаме право да получим безплатна храна, напитки, транспорт и хотел. Сигнали за проблеми с авиокомпании може да се подадат през онлайн платформите или чрез сайта на Европейския потребителски център.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини