Мая Манолова: Поскъпването на водата е незаконно. Преглед на печата

Цената на водата е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"Поскъпването на водата е неизбежно, обяви министър Нанков Каквито и механизми да се приемат, плавното прогнозируемо поскъпване на питейната вода остава неизбежно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на дискусия за финансирането на ВиК-сектора, организирана от парламентарните комисии по регионално развитие и по околна среда и води. Миналата седмица омбудсманът Мая Манолова настоя Комисията за енергийно и водно регулиране да намали цените, одобрени с инвестиционните планове на ВиК дружествата още преди година и предупреди, че ще ангажира прокуратурата, ако това не се случи. Днес министърът напомни, че в случая става дума за услугата предоставяне на питейна вода с необходимото качество и количество и отвеждането на отпадните води, която струва пари. При повишението на цените ще се следи строго социалният компонент, увери министърът. По думите му коментарите за шоково поскъпване са несъстоятелни, защото причина за него са приети през 2015 г. промени в Закона за водите. С тях е въведено изискването за единна цена на водата на обособена територия, довело до поскъпване с 60 - 70% в различни общини. Министърът отбеляза, че в стратегията за финансиране на ВиК-отрасъла е предложено въвеждането на водни социални помощи за най-уязвимите, най-бедните граждани. Те ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите от всички останали, каза той. Нанков посочи, че това е солидарен подход. Ще се събират по 0.10 лв. на всеки потребен кубичен метър вода. При потребление от около 500 млн. кубика на годишна база става въпрос за ресурс от около 50 млн. лв., който ще бъде влаган за подобряване на инфраструктурата в населените места, които по обективни причини са лишени от достъп до европейско и друго финансиране, каза министърът. Без сериозен консенсус бъдещето на ВиК-отрасъла не би могло да бъде розово, коментира той..." - в. "Дневник".

"Каквито и механизми да се приемат плавното прогнозируемо поскъпване на цената на питейната вода остава неизбежно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков на дискусия за финансирането на ВиК-сектора, която е организирана от парламентарните комисии по регионално развитие и по околна среда и води. Тя се състоя в Народното събрание. Министърът напомни, че в случая става дума за услугата предоставяне на питейна вода с необходимото качество и количество и отвеждането на отпадните води, която струва пари. При повишението на цените ще се следи строго социалния компонент, коментира той. Нанков отбеляза, че се коментира и един термин наречен шоково поскъпване на цената на водата, като отбеляза, че през 2015 г. с промените в Закона за водите се зададе изискването за единна цена на водата на обособена територия. И той допълни, че това е причината за поскъпване на водата с 60 - 70 процента в различни общини. Министърът отбеляза, че в стратегията за финансиране на ВиК-отрасъла е предложено въвеждането на водни социални помощи за най-уязвимите, най-бедните граждани. Те ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите от всички останали, каза той. Нанков посочи, че това е солидарен подход. Другият проблем, който предвиждаме, е принципът солидарност за съответствие, коментира министърът. Той отбеляза, че ще се събират по 0,10 лв. на всеки потребен кубичен метър вода, като при потребление от около 500 млн. кубика на годишна база става въпрос за ресурс от около 50 млн. лв., който ще бъде влаган за подобряване на инфраструктурата в населените места, които по обективни причини са лишени от достъп до европейско и друго финансиране." - в. "Стандарт".

"Манолова: Повишаването на цената на водата е незаконосъобразно За съжаление решенията са взети при много сериозни нарушения, най-вече манипулативно боравене с числа без да се вземе предвид размера на инфлацията, каза Мая Манолова в предаването "Още от деня" по БНТ във връзка с предстоящото увеличение на цената на водата в 14 големи града. "Всеки български гражданин с мобилен телефон може да влезе в сайта на Статистическия институт и да провери каква е инфлацията от 1 януари до 1 октомври. Справката показва, че тя е 0,7 процента, а в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране тя е 1.93. Отделно от това в Наредбата е записано, че се взима предвид инфлацията от определянето на цената на водата в съответната област. В момента това повишаване на цените изобщо не трябва да се случва. Незаконосъобразно е" - коментира омбудсманът. "Ако гледаме социалната поносимост, цената трябва да се намали. Комисията за енергийно и водно регулиране избирателно е използвала такива числа, които да обосноват по-високи стойности. Това може да бъде проверено и атакувано от съд. За съжаление, гражданите не могат да участват в обсъждане и вземане на решение. Затова ще се обърна към Прокуратурата". Всяка политическа партия е в правото си а организира съответни действия, но за мен не е важно дали БСП или друга политическа сила ще се заеме с определен проблем, а какво мислят българските граждани, коментира Манолова протеста на БСП..." - в. "24 часа".

"Според нея решението на КЕВР за увеличаване цената на водата може да бъде върнато назад. "Ако бъде доказано, че цената е определена незаконосъобразно. Например, че инфлация нае взета некоректно, че е използвана по-високата методика за социална поносимост. Става дума за решенията ,които са взети от месец септември насам, защото водата в София е протестирана в съда от прокуратурата. Решението беше взето през април. " - в. "Труд".

Мораториумът върху лекарствата също е сред актуалните теми.

"ГЕРБ отхвърли ветото на президента върху забраната за лекарства Мораториумът може да бъде вдигнат по-рано - ако се приемат бързо нови закони Според Менда Стоянова мотивите на президента са твърде общи. Управителят на НЗОК Камен Плочев по принцип смята като лекар, че забраната за нови лекарства не е добра, но като шеф на касата я защитава. Очаквано, с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти" бюджетната комисия в Народното събрание прие за втори път закона за бюджета на НЗОК и по този начин отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума за плащане на нови лекарства през 2018 г. В мотивите на Радев за ветото се казва, че мораториумът "засяга основното право на здравно осигуряване, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ", както и че той "създава различно третиране на здравноосигурените лица". Според здравния министър Кирил Ананиев те са "несериозни". Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пък лаконично коментира, че мотивите в указа на Радев са "доста общи". Зам.-министърът на здравеопазването и шеф на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева добави, че забраната за финансиране на нови лекарства не нарушава конституционни права на гражданите, тъй като за всички медикаменти, които ще бъдат обхванати от мораториума, е осигурено алтернативно лечение. Такова няма само за четири медикамента. За два от тях се очаква да бъдат поети от МЗ, а лечението с другите два - да се плаща от самите производители. Според Начева правата на гражданите за лечение биха били по-застрашени, ако парламентът се съобрази с ветото на президента, тъй като това ще доведе до дефицит в бюджета на касата и съответно ще има пациенти, за чието лечение НЗОК няма да може да плати. Засега за плащане от НЗОК чакат 32 нови молекули, а разходът за тях догодина би бил 40 млн. лева. Шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова пък припомни, че идеята на мораториума е да се даде време да се променят нормативните актове, по които касата плаща за лекарства, с което да се наложат правила, с които да не се стига до постоянни преразходи. "Ако всички нужни нормативни правила бъдат изготвени в рамките на годината, забраната за плащане на нови лекарства от страната на НЗОК може да бъде отменена и преди изтичането на 2018 г.", каза тя пред БНР." - в. "Сега".

"Създава се информационна система, която ще следи износа на лекарства, съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. "Министерският съвет прие проект на закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В него се разглеждат няколко промени в закона, свързани с европейски директиви", съобщи министър Ананиев. "По отношение на мерките, които се предприемат за наблюдение на лекарствените продукти в позитивния лекарствен списък и евентуалното ограничаване на техния износ при недостиг или липса се създава експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), поясни министърът. "Той разработва два списъка - единият за тези лекарства, за които временно може да направи ограничения в износа им при установяване на недостиг, а другият - за лекарствените продукти, за които в рамките на предходните три месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят извън страната". Ананиев уточни, че е регламентиран и редът за установяване на липсата на лекарства, за които ИАЛ може да издаде забрана или ограничаване на износа им. "Това се случва тогава, когато в рамките на един месец един търговец на едро отказва едновременно на пет аптеки снабдяването с дадено лекарство", посочи министър Ананиев, като допълни, че конкретният механизъм, ред и условия за въвеждане на това ограничения ще се решат с наредба, издадена от него в рамките на три месеца. По отношение на това кога търговецът на едро може да изнесе лекарства, които са попаднали в този списък, той уточни, че това ще става тогава, когато в рамките на 5 дни съответният търговец е направил своето уведомление към ИАЛ и не получи забрана от нея. "За първи път се създава информационна система, на базата на която ще се следи и наблюдава движението на лекарствените продукти от този списък. Тази система ще наблюдава лекарствата от влизането им на територията на Република България през търговеца на едро, през търговеца на дребно - аптеките, включително и тези в болниците", съобщи още здравният министър. Той обясни, че тези данни ще бъдат сравнявани с ресурса, който е изплатила НЗОК чрез реимбурсиране напълно или частично и по този начин ще се разбере къде има липса на лекарствен продукт." - в. "Стандарт".

Позицията на ЕП, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген, също е във фокуса на всекидневниците.

"Европейският парламент даде зелена светлина на членството на България в Шенген. На заседанието, проведено в Страсбург този следобед, ЕП почти единодушно подкрепи желанието на нашата страна и на северната ни съседка за пълноправно членство в общото пространство. Резерви изразили само групите на Европейските реформатори и консерватори и "Европа на свободата и пряката демокрация". Предстои гласуване от Съвета на министрите. Безпрецедентно, всички евродепутати от България и от Румъния излизат с обща позиция до председателите на ЕП Антонио Таяни и на ЕК Жан-Клод Юнкер. В нея се настоява за незабавното ни приемане в Шенген. През 2018-а България трябва да е член, обяви пред "24 часа" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев веднага, след като се изказа на заседанието на Европейския парламент в Страсбург." - в. "24 часа".

В. "Сега" съобщава и за решението на евродепутатите за фосфатните съставки в дюнерите:
"Предложението на Европейската комисия за фосфатни добавки в дюнерите беше прието, съобщи пресслужбата на ЕП. Във вторник проектът на доклада срещу употребата на фосфатни добавки в месото за дюнерите не беше приет с необходимото абсолютно мнозинство от 376 евродепутати, макар да получи одобрението на депутати в здравната комисия. Вследствие на това Европейската комисия може да продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче. Според ЕК използването на фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от замразените вертикални шишове месо. По този начин се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на парчетата месо заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене. Резолюцията, внесена от комисията по обществено здраве и безопасност на храните за отхвърляне на предложението на Европейската комисия, беше приета с 373 гласа "за", 272 гласа "против" и 30 "въздържал се". Бяха необходими 376 гласа "за", за да се приеме проектът. Резолюцията настояваше да се спре разрешението за ползване на фосфатни добавки поради здравни опасения и в очакване на публикуването на доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2018 г. Преди дни в."Билд" писа, че евродепутатите са на път да сложат край на дюнера в Европа заради проекта, който бе одобрен в комисия, но не мина днес в пленарна зала. "Целта на днешното гласуване беше не да забраним дюнерите, а лошите практики при тяхното консервиране. Резултатът от гласуването е разочароващ, заяви българският евродепутат Момчил Неков (С&Д, България). "Всяко предложение за промяна в нормативната база от страна на Европейската комисия трябва да бъде диктувано от отражението върху европейските потребители, каквито сме и ние, българите. Докладът на Европейската комисия относно официалния контрол върху добавките в храните от 2017 г. е констатирал, че в държавите членки има слабости във връзка с прилагане на европейското законодателство относно проверките, чрез които се определя дали добавките се използват законосъобразно. Сериозен проблем е, че за храните в заведения за бързо хранене не се предоставя състав и съдържание на крайния продукт. Потребителят е лишен от правото си на информиран избор и става неволен консуматор на вещества с негативен ефект върху организма. Това трябва да спре. При гласуването аз гласувах за защита на европейските потребители. Десните и дясно-центристките партии обаче очевидно предпочетоха да пренебрегнат тези съображения. Това е разочароващо."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини