Гледайте по еТВ : Легенда за несметно съкровище и тежко заклинание оживяват в Родопите

Епизодите на документилните поредици на еТВ и екипа в Смолян ще бъдат доспътни за зрителите и онлайн на сайта ни "Смолян БГ вести.нет"

На 18 декември 2017г стартира документалната поредица „Неопитомените Родопи“. С мащабна възстановка авторът Анелия Веселинова, като на кино, ще разкаже една легенда, за която малко хора са чували.

„Срещнах я в района на селата в Община Баните, където тя е най-разпространена. В нея има мистика, заклинания и дълбоко скрити съкровища. В този първи епизод на „Неопитомените Родопи“ ще ви разкажем легендата за несметно съкровище, заровено в непристъпна местност в района на три села, още от римско време. Тя се предавала от уста на уста от майки и баби, а на децата било забранено да пристъпват дори в местността Шилнест кмък. Тя е малко известно място, скътано в планината над селата Малка Арда, Белев дол и Кръстатица. Местните и до днес знаят, че това е легенда, но повечето вярват в съществуването на същровището“, открехва завесата авторът Анелия Веселинова.

Нашите разказвачи на истории са вече възрастни хора, но в паметта им са живи спомените за личните им срещи със тайнствената златна верига-таен знак, водещ към съкроивщето. Тя е обвита в злокобни тайни, а всеки докоснал се до нея бил покосяван от непозната болест. Преданието разказва за зловещо заклинание, оставено да пази несметното съкровище, покосявало всеки, който зърнел веригата и пътя към него.

За първи път във възсатновките участват изцяло местни хора - като актьори и разказвачи. В главните роли ще видите бившите кметове на селата Малка Арда и Белев дол, фелдшерът на социалния дом в село Петково и съпругата му, председателката и самодейци на читалището в Малка Арда и други герои.

Потопете се в дивния свят на легенди, приключения и магия, разказани от Анелия Веселинова и телевизия еТВ.

Не пропускайте от 18.30ч. на 18 декември по еТВ!

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини