Ая Лилова: Битката с остеопорозата започва още в утробата

Изображение 1 от 2

    Остеопорозата е заболяване, при което скелетът става крехък и чуплив – в резултат на това костите са застрашени от лесно счупване. Човек, който страда от остеопороза, може да счупи кост дори само след леко препъване, кихане или падане.

    За много родители здравето на костите на децата им не е първостепенна грижа. Важно е да се запомни, че най-добрата основа за костното здраве в бъдеще се полага, когато костите все още се развиват, съветват от Международната фондация по остеопороза. Независимо че максималната височина може да се достигне към средата на юношеските години, костите достигат своята максимална здравина на около 20-годишна възраст. През целия ни живот костната маса се губи и замества непрекъснато. С напредването на възрастта обаче това става само частично.

    При децата периодите на най-бързо нарастване на костта са от раждането до двегодишна възраст и по време на пубертета, когато настъпва сексуалната зрелост. Това е приблизително от 11-тата до 14-тата година при момичетата и от 13-тата до 17-тата година при момчетата. По време на пубертета скоростта на костно изграждане в областта на гръбнака и бедрото нараства около пет пъти.

    При момичетата количеството костна маса, натрупана между 11-тата и 13-тата година, е приблизително равна на количеството костна маса, която се губи в продължение на 30 години след настъпване на менопаузата.

    Ая Лилова, Аcoциaция „Жeни бeз ocтeoпopoзa“

    - Г-жо Лилова, световна кампания тази година по повод 20-ти октомври - денят, посветен на остеопорозата, насочва вниманието към костното здраве при децата и подрастващите, защо фокусът е такъв?

    - Много е важна темата, защото се оказва, че остеопорозата не е заболяване само на възрастните хора, а напротив-изследванията през последните години показват все по-осезаемо, че остеопорозата е педиатрично заболяване с гериатрични последици, което означава, че наченките на остеопорозата могат да се търсят още във вътреутробното развитие на детето. Кампанията изостря вниманието към профилактиката, която тръгва още дори когато бебето не е родено. С други думи смятаме, че са необходими съвети към бъдещите майки, затова колко е важно тяхното хранене, за да може след като се роди детето има да има здрави кости в по-късните си години.

    - Какви са съветите ви към бъдещите майки тогава?

    - На първо място е млечното хранене,защото то осигурява необходимия калций на бременните жени. При една бъдеща майка калциевата потребност е много по-голяма, тъй като тя създава и костите на детето в нея. Затова съветвам млечните продукти да са в изобилие по време на бременността.

    - А как трябва да се погрижим по-нататък за децата и каква е превенцията за тях?

    - От децата не можем да изискваме да се съобразяват с режими в ранна възраст и да им налагаме да мислят за здравето на костите си в късните години. Задължението е наше - родители, баби, дядовци - да им осигуряваме качествено хранене, което не означава непременно скъпо и специално, а означава да не се лишават от мляко и млечни произведения, които са основен източник на калций. Освен това трябва да стимулираме децата да играят колкото се може повече навън, защото слънчевата светлина е източникът на витамин D, който също подпомага усвояването на калция, затова е много важно да се движат възможно повече. Трябва и добър прием на храни с високо съдържание на белтъчини.

    Но движението е важно и за възрастните, не само за децата, като превенция срещу остеопороза. Хората днес са изключително обездвижени. Абсолютен мит е, че с напредването на годините обездвижването ни се полага. Затова правя един апел към по-възрастните хора: възрастта не е причина да спрем да се движим, напротив с напредването на годините трябва да се стремим да имаме много повече движение отколкото на младини. Именно затова отскоро в кампаниите, които правим, сме въвели и апарат за телесен състав. Едно от важните му качества е, че определя двигателната активност. Много хора например си мислят, че като се движат по работа  или докато въртят домакинството, имат много добра двигателна активност. Това не е така, защото това не е правилната двигателна активност. Трябва да спортуват, да ходят пеша, да танцуват, да упражняват туризъм. Всяко движение, свързано с приятни емоции. Принципът е, че всеки трябва да има поне един час такъв тип двигателна активност, не е лошо и да се стремим поне пет километра да ходим пеш дневно.

    - Доколко наследствеността играе роля за здравината на костната ни система?

    - Гените ни са отговорни за 60-80% oт потенциалния размер и здравина на нашия скелет, но начинът ни живот оказва решаващо роля. В края на пубертета при здрави младежи от един и същи пол, възраст и височина, разликата в количеството на костта, която се съдържа в гръбнака, може да варира с един или два фактора. Това различие се дължи на наследствеността, но и на начина на живот като хранене, физическа активност и наличие на рискови фактори.

    Затова увеличаването на генетичния потенциал за пикова костна маса при децата е важно. Според оценките 10% увеличение в пиковата костна маса ще забави развитието на остеопорозата с 13 години.

    - Ако бъде засечено заболяването навреме има ли шанс то да не се развие толкова сериозно и да стигне до крайни етапи?

    - Абсолютно. Това е заболяване, което се овладява с начина на живот, както и с профилактични мерки. Именно това е целта на прегледите, които провеждаме в различни градове на страната и разяснителните кампании. Защото това, което ние установихме с помощта на експертите, но то всъщност се знае в целия свят е, че профилактиката е много по-евтина от самото лечение. За съжаление, когато не се прави профилактика се дават от 30-50 пъти повече средства за лечение, както от самия болен, така и по линия на здравеопазването като система. Защото лечението на една фрактура струва изключително много. Освен това за съжаление след една тежка фрактура пострадалият не възвръща двигателната си способност на същото ниво, на каквото е била тя преди това. А данните показват, че един на всеки четирима души след тежка бедрена фрактура не оцелява в рамките на една година след фрактурата.

    Интервю на Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини