Млада учителка от „Славейков“ на обучение в Солун

От почти двуседмично обучение по младежки проект в град Солун, Гърция, се завърна учителката по английски език от СУ „Петко Рачов Славейков“ Хюлия Халил.

“Step Forward” е младежки проект, а в срещата в Солун участваха тридесет и девет души от единадесет различни държави (Гърция, Армения, Азербайджан, Румъния, Латвия, Египет, Финландия, Алжир, Грузия, България, Италия), разказва младата учителка.Проектът целимладите участници да придобият важни знания относно елементите на КА1по проект Еразъм плюс, заради което бе организиран и семинарът в гръцкия град.

Покана за участие училището получава от Фондация „Просвета – София“ и ръководството решава да изпрати млад перспективен учител. „Мисля, че форумътнапълно припокри очакванията ни, понеже всички ние се завърнахме с важни  знания и най- вече мотивирани да пишем проекти.“, споделя Хюлия Халил.

По време на обучението участниците имат възможност за обмен на опит, посещение на местни неправителствени организации, разучаватнови методи и практики на неформално обучение, които са от голяма полза за съвременния учител.

Хюлия се радва от сърце на времето, прекарано в Гърция. Да опознаеш разни култури, обичаи и традиции- това е страхотно, смята тя. В края на третия ден организират традиционна вечер, като екипът на всяка държава представя типични и характерни за страната си ястия. Като една от трите участнички от БългарияХюлия с удоволствие представя нашата  лютеница, луканка, сирене, а ароматът на българската роза разнежва всички присъстващи. Показват на всички как се танцува право хоро.

Друг важен елемент на обучението са презентациите за проблемите в съответните държави. Като млад учител, нейната  презентация включва проблемите в българското училище  като липсата на млади кадри и на мотивация за работа. Българската учителка има възможността да обсъди темата с колеги от Финландия, където системата в образованието е много напреднала.

„Проекти като Еразъм+ наистина мотивират и ентусиазират младите хора. Вече го знам от личен опит.“, категорична е младата учителка, която няма търпение да започне да прилага иновативни методи в обучението по английски и да пише проекти.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини