Протест срещу мораториума върху лекарствата и новите терапии

Пациенти и лекари протестират пред сградата на Народното събрание в столицата срещу приетия от депутатите мораториум за нови лекарства и нови терапии от следващата година. На протеста дойде и омбудсманът Мая Манолова, която заяви, че ако забраната не бъде отменена след президентското вето, е готова да атакува решението в Конституционния съд.
Мораториумът, който забранява изплащането на 20 нови терапии, бе предложен като част от проекта за бюджета на здравната каса в началото на есента от настоящия здравен министър Кирил Ананиев. Тогава той бе председател на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
В петък президентът Румен Радев наложи вето върху спорния текст и го върна за преразглеждане в парламента с мотив, че забраната е в разрез с конституционните права на българите. Малко по-късно Министерството на здравеопазването излезе с позиция, в която се обяви срещу ветото, определяйки го като необосновано.
С мораториума ще се спестят около 25 млн. лв., но пациенти с онкологични и редки заболявания ще бъдат лишени от единствени по рода си медикаменти.
Според изчисления на Федерация "Български пациентски форум", които сигнализираха държавния глава с молба да наложи вето, гласуваният мораториум ще засегне над 700 болни у нас. Оттам обявиха, че ще подкрепят протеста въпреки наложеното вето, тъй като не е ясно дали депутатите няма да приемат мораториума отново.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини