Учени поставиха мозък на червей в робот и той проработи

Мозъкът е нещо повече от сбор от електрически сигнали. Ако се научим да ги каталогизираме, на теория бихме могли да прехвърлим нечий мозък на компютър, позволявайки му да живее вечно като дигитализирана форма на съзнание.

Това далеч не е научна фантастика. Разбира се, учените са много далеч от постигането на тази цел при хората, но съществуват няколко добри примера – екип от международни учени извърши подобен експеримент с кръгли червеи от вида Caenorhabditis elegans.

Става въпрос за малки нематоди, подложени на интензивни изследвания от учените. Познаваме всичките им гени, а нервната им система е проучвана множество пъти.

През 2014, проектът OpenWorm картографира всички връзки между 302-та неврона на червея и успя да ги пресъздаде в софтуер.

Крайната цел на проекта бе да пресъздаде напълно нематода като виртуален организъм. Като отправна точка, учените успяха да симулират мозъка му, преди да го прехвърлят върху обикновен Лего робот.

Роботът Лего се отличава със същия броя части на тялото като червея – сонарен сензор, служи като нос, а мотори от двете страни на тялото, заместват моторните неврони на нематода.

За изумление на учените, виртуалният мозък на Caenorhabditis elegans контролирал и задвижвал робота, без в него да бъдат програмирани каквито и да е инструкции.

Роботът реагирал по начин характерен за нематода. Стимулирането на носа спирало постъпателните му движения. Контактът с предните и задни сензори за допир, карал роботът да си движи съответно назад и напред. Стимулирането на сензора за храната, карал машината да се движи напред.

Разбира се, мозъчният симулатор все още не е точен. Учените трябва да опростят процеса, задвижващ изкуствените неврони. Но фактът, че роботът се движи напреди и назад и спира, преди да се удари в препятствие, разчитайки единствено на мрежа от невронни връзки, е невероятен.

Сега учените работят по картографирането на човешкия мозък, или така наречения конектом. Дори и да не успеем да прехвърлим човешкия мозък на компютър, самото му симулиране ще ни помогне на внесем революция в областта на изкуствения интелект и компютрите.

И ако някой ден успеем да направим така, че мозъците ни да се откъснат от уязвимата телесна обвивка, която в момента ги приютява, възможностите ще бъдат умопомрачителни.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини