Напредък в преговорите за Брекзит

Брюксел и Великобритания напредват в преговорите за Брекзит, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и уточни, че е бил постигнат компромис, който води до придвижване към втората фаза на договорките. В нея ще бъдат включени въпроси за бъдещето на търговските отношения между двете страни. Комисията ще препоръча на Европейския съвет, че е постигнат достатъчен напредък по стриктните условия на „развода“, каза Юнкер по време на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей.

Решението обаче дали действително е постигнат достатъчен напредък в преговорите ще бъде взето окончателно от 27-те страни членки на ЕС.

По повод Ирландия, Юнкер посочи, че Лондон е поел ангажимент за избягване на твърда ирландска граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Европейският съюз призовава за яснота и по още два ключови въпроса преди да се съгласи да започне преговори за бъдещите търговски отношения - сметката по "развода" и правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини