С европейски средства ще обновяват Професионалната гимназия

Вчера на пресконференция  в залата на Общински съвет – Първомай директорът на училището ни – Росица Генова, представи проекта „Подобряване на материално-техническата база на Професионална гимназия по селско стопанство „Васил Левски“ – гр. Първомай с цел повишаване качеството на образователната среда“. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 1 297 814, 59 лв. От тях 194 672,20 са национално финансиране. Бенефициент по проекта е Община Първомай. Изпълнението му ще доведе до цялостно обновяване на сградата на училището ни и до подобряване на мателиално-техническата база. Така ще се повиши качеството на образователната среда и на учебния процес в гимназията  ни.

В началото на пресконференцията Генова представи историята на проекта. По него ръководството на училището работи от 2015 година. След преобразуването на гимназията ни в общинска от 1 август 2016 активно се включват и специалисти на общината. Екипът, който е отговорен да реализирането на проекта, е с ръководител инж. Надежда Желязкова, счетоводител Елена Кичукова, юрист Емануил Димитров и координатор Росица Генова.

Дейностите, които ще бъдат приключени до 20.12.2018 година, включват изпълнение на енергоспестяващи мерки, които ще постигнат енергийна ефективност на сградата на училището най-малко клас „С“. Строителството ще доведе до осигуряване на достъпна архитектурна среда. Изпълнител на инженеринга – строителство, проектиране, реконструкция и ремонт на материалната база на ПГСС и осъществяването на авторския надзор – е обединение „Профгруп ПГСС 2017“.

По проекта са осигурени средства за доставка, монтаж на оборудване и обзавеждане на конферентна  зала, на кабинетите по биология и здравно образование, по химия и опазване на околната среда. В училището ще бъде изградена модерна аудио-озвучителна система,  която включва училищно радио, автоматичен мелодичен училищен звънец, система за вътрешно и външно озвучаване и оповестяване с включени жични и безжични микрофони.

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на образователната среда и да се повиши нейната привлекателност сред учениците. Очаква се предоставянето на съвременни условия за обучение в ПГСС „В. Левски“ да намали процента на преждевременно напусналите сферата на образованието и да подобри тяхната професионална реализация.

Генова каза, че дейностите по реализацията на проекта няма да попречат на нормалното протичане на учебния процес в гимназията ни. Тя увери, че училището ще изпрати подобаващо зрелостниците си и тази година, без ремонтите да възпрепятстват празника им.

Екип „Ученически СТАНДАРТ“

Платен материал

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Последни новини