7 °C

С европейски средства ще обновяват Професионалната гимназия

Вчера на пресконференция  в залата на Общински съвет – Първомай директорът на училището ни – Росица Генова, представи проекта „Подобряване на материално-техническата база на Професионална гимназия по селско стопанство „Васил Левски“ – гр. Първомай с цел повишаване качеството на образователната среда“. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 1 297 814, 59 лв. От тях 194 672,20 са национално финансиране. Бенефициент по проекта е Община Първомай. Изпълнението му ще доведе до цялостно обновяване на сградата на училището ни и до подобряване на мателиално-техническата база. Така ще се повиши качеството на образователната среда и на учебния процес в гимназията  ни.

В началото на пресконференцията Генова представи историята на проекта. По него ръководството на училището работи от 2015 година. След преобразуването на гимназията ни в общинска от 1 август 2016 активно се включват и специалисти на общината. Екипът, който е отговорен да реализирането на проекта, е с ръководител инж. Надежда Желязкова, счетоводител Елена Кичукова, юрист Емануил Димитров и координатор Росица Генова.

Дейностите, които ще бъдат приключени до 20.12.2018 година, включват изпълнение на енергоспестяващи мерки, които ще постигнат енергийна ефективност на сградата на училището най-малко клас „С“. Строителството ще доведе до осигуряване на достъпна архитектурна среда. Изпълнител на инженеринга – строителство, проектиране, реконструкция и ремонт на материалната база на ПГСС и осъществяването на авторския надзор – е обединение „Профгруп ПГСС 2017“.

По проекта са осигурени средства за доставка, монтаж на оборудване и обзавеждане на конферентна  зала, на кабинетите по биология и здравно образование, по химия и опазване на околната среда. В училището ще бъде изградена модерна аудио-озвучителна система,  която включва училищно радио, автоматичен мелодичен училищен звънец, система за вътрешно и външно озвучаване и оповестяване с включени жични и безжични микрофони.

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на образователната среда и да се повиши нейната привлекателност сред учениците. Очаква се предоставянето на съвременни условия за обучение в ПГСС „В. Левски“ да намали процента на преждевременно напусналите сферата на образованието и да подобри тяхната професионална реализация.

Генова каза, че дейностите по реализацията на проекта няма да попречат на нормалното протичане на учебния процес в гимназията ни. Тя увери, че училището ще изпрати подобаващо зрелостниците си и тази година, без ремонтите да възпрепятстват празника им.

Екип „Ученически СТАНДАРТ“

Платен материал

Хороскоп за 20.11.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини