Бедственото положение остава в девет кметства в Община Смолян

Кметът Николай Мелемов отмени бедственото положението днес в 13.00 часа на територията на община Смолян с изключение на селата Мугла, Горово, Киселчово, Горна Арда, Стикъл и кметствата Арда, Могилица, Смилян, Петково и съставните към тях населени места. 
Бяхме предупредени и подготвени, че ни очакват проливни дъждове. За това ни помага и опита от минали бедствия. В събота, вечерта, в 18 часа минахме по протежението на реката. Видяхме, че водата е на критично ниво и взехме решение да обявим бедствието в 19.00 часа, съобщи днес пред медиите Мелемов. 
Благодарение на бързите действия не е допуснато преливане на реката в града. На две места са били изградени диги, както и в Арда и Смилян. Кметът посочи, че трябва да се продължи стената на реката до стадиона в Райково, която е била изградена при предишно бедствие. Там е имало опасност от преливане, затова са били изградени диги. 
От днес вече се работи за разчистването на пътя за село Мугла. Самият път е компрометиран на много места и се очакват още свлачищни процеси. Ще търсим начини за финансиране, защото пътят трябва да е здрав, а не просто асфалтиран. Догодина ЮЦДП ще възложи ремонт на пътя от Мугла за Тешел, което е една алтернатива, коментира Мелемов. 
Десет метра от другия компрометиран път за Горово го няма вследствие проливните дъждове и свлачищните процеси. 
Поддържаме постоянна връзка със селата. Няма бедстващи хора, без ток вода, храна и лекарства. Каквото се наложи ще бъде доставено. Започваме да отстраняваме щетите и там, но процеса няма да е бърз, обяви градоначалникът. В Киселчово по пътя могат да преминават само високопроходими машини. 
Според кмета е рано още да се говори за стойността на щетите от поредното бедствие. Той изказа благодарност към доброволците, пожарната служба и ОД на МВР за доброто взаимодействие и синхрон при овладяване на бедствието.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини