Турция поиска ареста на бивш топ агент на ЦРУ

Главният прокурор на Турция издаде заповед за арест на бившия служител на ЦРУ Греъм Фулър, съобщават турските медии.

Прокурорът обвинява Фулър, бивш заместник-председател на Съвета за национално разузнаване на САЩ, че има връзки с Фетхуллах Гюлен, ислямски духовник, е обвиняван от Турция за миналогодишния неуспешен преврат.

Осемдесетгодишният Фулър е автор на няколко книги и множество публикации като международен и политически анализатор, специализиран в исляма. Той е служил 20 години като оперативен офицер в ЦРУ. Заданията му включват публикации в: Германия, Турция, Ливан, Саудитска Арабия, Северен Йемен, Афганистан и Хонконг. През 1982 г. ЦРУ го  назначава за национален разузнавач за Близкия Изток и Южна Азия. През 1986 г. ЦРУ го назначава за заместник-председател на Националния разузнавателен съвет. 

През 1987 г. Фулър е идентифициран като автор на проучване от 1985 г., което според "Ню Йорк Таймс" е било "инструментално" в решението на администрацията на Рейгън да се свързже тайно с лидери в Иран и "в крайна сметка е довело до тайната продажба на американски оръжия Техеран". 

Фулър напуска ЦРУ през 1988 г. и работи в RAND Corporation, като старши политолог до 2000 г. В RAND Corporation той пише многобройни публикации за политическия ислям в различни страни и за геополитиката на мюсюлманския свят.

Фулър е преподавател по история в университета "Саймън Фрейзър". Той говори няколко езика на Близкия изток, както и руски и китайски. През 2012 г. Фулър създава Bozorg Press, неговия индийски експеримент за самоиздаване. (Bozorg означава "голям" или "велик" в персийски) 

В заповедта за арест Фулър е обвинен в "опит за сваляне на правителството на Република Турция", уточнява турският всекидневник "Хюриет".

Гюлен живее в изгнание в САЩ.

Турция твърди, че мрежата на Гюлен е дирижирала опита за преврат от военни офицери. Той отрича обвиненията.

Турските власти арестуваха голям брой хора във връзка със същото разследване, включително няколко служители на американското консулство в Истанбул.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини