МВР-Кърджали с инструкция срещу телефонните измами,прочетете я,полезна е

Десетки жители на област Кърджали пострадаха от телефонни измами и загубиха значителни суми и златни накити. Обикновено мошениците се обаждат на домашните телефони и разиграват различни сценарии. Най-често използваният напоследък е да се представят като полицейски инспектори, които провеждат операция по залавянето на измамници и искат да предадете пари с обещанието, че ще Ви бъдат върнати. Често пъти съобщават за “КАТАСТРОФА С РОДНИНА”, при която Ваш син / дъщеря, внук или друг близък/ е убил човек и незабавно трябва да бъде предадена определена сума пари, за да не бъде задържан. Легитимират като лекари и искат пари за роднина, претърпял пътно произшествие, който трябва да бъде опериран и са необходими пари за консумативи. Понякога съобщават за близък, който се е разболял от „ЕБОЛА”, от “СВИНСКИ ГРИП” и трябва да се осигури спешно ваксина от чужбина. По същия начин може да Ви бъдат поискани суми за доставка и монтаж на климатици, на радиатори, за сделка с резервни части, освобождаване на колет от близък в чужбина, за печалба от лотария, откуп за отвличане и други. Често пъти измамниците предупреждават да не се обаждате в полицията и изпращат посредник, който да прибере парите.

Обикновено мошениците притискат хората бързо да предадат парите, като започват преговори за големи суми, а след това склоняват на отстъпки.

Ако на Вашия домашен телефон се обадят непознати и ви поискат пари, независимо по какъвто и да е повод, не бързайте да предавате назованите суми. Не отстъпвайте под натиска на измамниците, които често пъти обработват жертвите си с часове и ги заплашват да не споделят информация за разговора. Помолете за малко време и незабавно позвънете в полицията.

Ако Ви позвъни Ваш близък, първо се опитайте да изясните ситуацията. Телефонните измамници са много изобретателни и твърде често артистично играят роля на Ваш роднина, който е пострадал, за да Ви хвърлят в паника и да предадете поискана сума. Настоявайте за лична среща, питайте за имена и събития, които Вашите близки знаят, свържете се с други познати и роднини.

Не споделяйте никаква лична информация със събеседниците си по телефона, защото измамниците много изобретателно след това могат да я използват, за да Ви заблудят.

Не приемайте да носите пари в други градове, тъй като мошениците често пъти предлагат и такъв вариант.

ЗАПОМНЕТЕ:

Измамниците често пъти сменят сценариите.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, при всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефон 112 или в най-близкото управление на МВР.

ОД на МВР-КЪРДЖАЛИ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини