Областният управител Недялко Славов събира кметове на общини заради проблема с безпризорните кучета

Как да се реши проблема с безпризорните кучета, беше акцент на инициирана от кмета Мелемов среща с областния управител Недялко Славов.

„Идеята е да обсъдим мерки и потърсим решение относно проблема с безстопанствените кучета. Община Смолян не е спирала да предприема мерки по този наболял въпрос“, обясни кметът. Хората гледат домашни любимци без да ги регистрират, а някои после ги изхвърлят на улицата. Служителите на Общината започват масови проверки по спазването на регистрационния режим на домашните кучета.

Администрацията има сключен договор с „Анимал Вижън”ЕООД –Стара Загора за ветеринарно медицинска помощ и контрол за залавяне и транспортиране на безстопанствените кучета на територията на община Смолян. Специалистите извършват ветеринарно методична помощ и транспорт на кучетата с използване на специфична анестезия, кастрират, маркират, ваксинират и обезпаразитяват животните.

От началото на годината досега 103 кучета са обработени по този начин. Общината е направила разходи в размер на 16 732 лв. до момента.

От тях 10 278 лв. са за консултативна помощ, отстрел и залавяне на кучета, кастрация, обезпаразитяване и ваксина против бяс, 600 лв. са изразходени за храна на кучетата и 5 854 лв. за консумативи. За всички дейности има и съставени протоколи, обобщава градоначалникът и допълва, че е поставил пред Славов и сигналите, че кучета от други общини се карат в Смолян, което допълнително усложнява проблема.

Славов е поел ангажимент да организира среща с кметовете от другите общини, на която да се поставят тези въпроси и да се набележат мерки, както и промени в национален мащаб, за да се работи по-ефективно по проблема.

СмолянБГвести.нет

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини