Първомай беше домакин на информационна среща за българското европредседателство


 

Община Първомай беше домакин на лекция, посветена на Българското председателство на Съвета на Европа и 10-годишното членство на България в Европейския съюз, разгледани в аспекта на Европейската година на културното наследство – 2018-та и предстоящото домакинство на град Пловдив за европейска столица на културата през 2019-а година.

Срещата е част от поредица събития, които се провеждат в 5 общини от областта, избрани както заради по-големия брой населени места, така и свързани с богато културно наследство.

Общинска администрация, кметове на населени места, читалищни дейци и представители на училища бяха информирани по проекта „Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследство 2018 към предстоящото домакинство на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.“

Гости на събитието бяха зам.-областните управители на Пловдив Петър Петров и инж. Димитър Керин.

В приветствието си към гостите кметът на община Първомай Ангел Папазов изрази задоволство, че по темите ще говорят специалисти.

За Първомай мога да кажа, че се гордеем се с много неща – историята и археологията. Европа е минавала през Първомай и Европа е оставила много артефакти. Ние сме имали контакти с народите от Европа и света преди хиляди години-каза Папазов и допълни Нашите културни институции са били по много европейски сцени и донасят призове и разнасят славата на Първомай, Пловдив по цяла Европа и Целия свят.
Тази прекрасна възможност Пловдив да е културна столица ни дава възможност да си партнираме с кмета на Пловдив и неговия екип, защото ние имаме също интересни неща – както в Първомай, така и по населените места в общината, говоря за култура, за етнографски изложби и неправителствени организации, които могат достойно да презентират нашия регион.

По време на първия панел от срещата ръководителят на информационния проект Снежана Александрова- Началник отдел „Координация и европейска интеграция към ОА - Пловдив, даде разяснения относно същността на Съветът на Европа, ЕС и техните функкции, какво е ротационно председателство, какви теми ще бъдат разгледани по време на българското председателство и др.

Втората част беше посветена на темите „2018 – Европейска година на културното наследство, Европа за културата” и подготовката на Пловдив за европейска столица на културата и предложи читалищата от региона да се възползват от механизмите за финансиране на фондацията.

С презентацията на Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019” завърши официалната част. В неформална обстановка продължиха дискусиите, като най – голям интерес проявиха присъстващите служители от читалищата на територията на общината и въпросите бяха конкретни по предстоящи проекти, по които ще могат да получат 80% безвъзмездно финансиране.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    " Географ" БГ
    4 0
    18:12, 29 ное 2017
    България-Първомай Е НА КОНТИНЕНТА ЕВРОПА от хилядолетия. А от няколко години вече сме и част от Европейския съюз.
  • 2
    За
    За ЕС
    4 0
    20:52, 29 ное 2017
    Все пак е хубаво да се е уточни, че темата е била за българското председателство на СЪВЕТА НА ЕС, още известен като Европейски съвет. Съветът на Европа, който се споменава, е съвсем друга организация, която няма нищо общо с Европейския съюз, а и срещата не е била за нея.
  • 3
    Бе
    Безпартиен
    9 -2
    22:18, 29 ное 2017
    Хора! На какво мирише атмосферния въздух в града ни тази вечер?
    Нещо между какао и мръсни чорапи намазани с мас от пор. Това до кога така?
    • Се
      сефте
      8 -2
      22:44, 29 ное 2017
      Това мирише на затварящ цех на Алкаото...
Последни новини