Чанев: Общината загуби 2 млн. лева от неизгодна сделка, толкова, колкото иска да вземе от кърджалийци с данъци

 Община Кърджали загуби 2 млн. лв от неизгодна сделка с недвижим имот до парк „Арпезос-Север“, толкова,колкото иска да вземе от кърджалийци чрез повишаването на местните данъци и такси. По настояване на кмета общински имот бе предложен за търг и бе закупен за 4,2 млн.лева. Съветниците от ГЕРБ настояваха той да бъде продаден на части , но това не стана. Фирмата, която го закупи го раздели на две и препродаде с два милиона по-скъпо,подчерта губернаторът. Той отбеляза, че данните има въз основа на сайта на общината, тъй като от администрацията на Хасан Азис не дават информация.

Увеличаването на местните данъци и такси, което готви Община Кърджали и мнозинството на ДПС в Общинския съвет ще бъде грешка, каза още Чанев на брифинг днес. Според него увеличаването на данъчното бреме , показва отношението на управляващите в Кърджали към съгражданите им и жителите на селата. Това пряко ще рефлектира върху данъкоплатците. Чанев отхвърли мотивите на кмета инж. Хасан Азис, че данъците в общината не са повишавани от 2008 г., като припомни,че за същия период в национален мащаб данъците се намаляват. Той изрази скептицизъм по отношение на мотивировката, че с получените от данъци и такси средства ще се изпълни Програмата за финансова стабилизация на общината. Чанев бе категоричен с план от 6 странички трудно може да се мотивира Министерството на финансите да отпусне безлихвен заем на общината ни.

Областният управител посочи, че само към сметопочистващата и сметосъбираща фирма Грийн Партнърс задълженията са достигнали 10,5 млн.лева. Никой в общината не дава информация, къде се разходват парите от такса „смет“, въпреки, че не е позволено те да се харчат за други цели освен за сметосъбиране и сметопочистване.

Новата методика за начисляването на такса „смет“ рязко повиши тежестта върху данъкоплатците в селата и недоволството сред тях. Не бива данъкоплатците да се облагат на площ, а трябва да се събира такса върху потреблението на услугата. Изравняването на таксата за жилища и недвижими имоти, което се подготвя, също е в тежест на обикновените кърджалийци, подчерта губернаторът. Той се обяви и срещу увеличението с 30% на таксата за моторни-превозни средства с двигател над 75 киловата.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини