Никола Чанев изтъкна предимствата на националното ни обединение за европредседателството

В Дома на здравето,в партньорство с екипа на РЗИ и професионалните гимназии по туризъм в Кърджали и Момчилград, Областната администрация проведе поредното публично събитие във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и 10-годишнината от приемането на страната ни за пълноправен член на Съюза. Във форума, посветен на ползите от еврочленството и популяризирането на здравословното хранене, взеха участие експерти от Агенцията по храните, РЗИ, БЧК, медици, педагози  и доброволци.

Форумът бе открит от областния управител Никола Чанев, който изведе пред скоби основните акцентите на българското европредседателство, неговият девиз, приоритети и послания, както и ключовата потребност от национално обединение в името на политическата стабилност, добрия инвестиционен климат и позитивния публичен имидж на страната ни. “През 2018 г София ще събере елита на Европа и е много важно какви знаци и сигнали излъчваме към него“, изтъкна Чанев. По думите му, голяма част от младите българи са прекарали съзнателната част от живота си като граждани на ЕС и те оценяват неоценимите предимства и възможности, които им дава европейското ни членство, във всички сфери на живота.

В рамките на събитието бе отбелязан Европейският ден на здравословното хранене, което се очертава като един от приоритет в сферата на здравеопазването. РЗИ работи по национална програма за превенция на хроничните болести, като един от водещите рискови фактори е именно нездравословното хранене, посочиха специалистите. Д-р Валентин Колев направи презентация за рационалното хранене при подрастващите и вредите от затлъстяването. В дискусията се включи и секретарят на БЧК Жана Чакърова, която сподели работата на червенокръстците по Европейската хранителна програма. За онагледяване на правилата се погрижиха възпитаниците на професионалните гимназии по туризъм в Кърджали и Момчилград, които подготвиха тематична кулинарна изложба под мотото „Здравословно и вкусно“, в която показаха, че да се готви е изкуство, но още по-голямо изкуство е да се готви здравословно. Гостите на форума успяха да опитат курабийки с фибри, салата табуле с чия, кюфтенца от булгур и много други специалитети, които са едновременно полезни и вкусни.

Това съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини