Парламентът бистри тайно какво да прави, за да смекчи очертаващо се наказание от ЕК за БЕХ

Депутатите решиха да заседават при затворени врати след предложение на Жельо Бойчев и Таско Ерменков относно жалбата, която "Овергаз Инк" подаде в ЕК срещу "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" - за господстващо положение. Това дело е една от причините за аферата "ЦУМгейт" - срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, която се състоя в ЦУМ преди прокуратурата да обяви, че проверява "Овергаз" заради възможно разминаване между направени действителни инвестиции и одобрени инвестиции от КЕВР.

Делото, което ЕК образува, е срещу БЕХ (Български енергиен холдинг), "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД. Засега индикациите са, че Брюксел ще наложи финансова санкция за господстващо положение, след като на 9 ноември енергийният министър Теменужка Петкова е информирала Комисията по енергетика, че ЕК е отхвърлила направените от българска страна предложения за поемане на ангажименти.

Мотивите за завеждане на делото са заради възможно нарушение на Договора за функциониране на ЕС, изразяващо се във възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България. По същество от "Овергаз" се жалваха, че държавните "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" пречат на компанията на Сашо Дончев да се интегрира на пазара за индустриалните потребители на газ.

През 2015 година ЕК е издала изложение на възраженията, в което е описала предполагаемото нарушение и мерките, които възнамерява да включи в евентуално забранително решение срещу Групата БЕХ. Групата е възразила срещу обвиненията и е представила на ЕК аргументи и доказателства, че нарушение не е било извършено.

Източник: news.expert.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини