Няма желаещи да работят в социални центрове, държавата открива нови до 2020-та

Изображение 1 от 2

        Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова и директорът на РДСП-Смолян Петя Пампорова проведоха среща с всички представители на държавни, общински, неправителствени организации, имащи отношение към социалните услуги в област Смолян, кметове и представители на общините в региона.

    Преди това зам.-министърът  посети дома за възрастни жени с психични разстройства в село Ровино, както и Центъра за настаняване от семеен тип в кв. Устово. Относно центъра в квартал Устово, Димитрова заяви:

    „За съжаление това, което коментирахме на срещата тук и което ще продължим да обсъждаме и да търсим екипно решение, и това, което се очертава в системата като цяло, е текучеството на кадри, липсата на квалифициран персонал, липсата все повече на персонал, който желае да работи в центрове за настаняване от семеен тип за деца с увреждания. Това, пред което сме изправени, не само социалната система, но и лечебните и здравните заведения, е липсата на медицински специалисти, които са необходими, както в сферата на здравеопазването, така и за покриване на нуждите на потребители на социални услуги.”

    Заместник-министърът Росица Димитрова представи основни акценти от Проекта на Плана по националната стратегия за дългосрочна грижа, който вече е поставен на вниманието за обществено обсъждане, за консултация на Министерски съвет и публикуван на сайта на Министерството на труда и социалната политика. „В този план очертаваме основните цели, а именно разширяване на мрежата за подкрепа на услуги в домашна среда. За нас основен приоритет е превенция на институционализацията, разширяване на обхвата и на географското покритие от услуги, оказващи подкрепа на лица с увреждания и на самотните възрастни хора в домашна среда. Един от ангажиментите, който сме поели и в рамките на тази година и в бюджет 2018 година, е да продължим с държавно финансиране услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник.” Тя уточни, че след приключване договорите на общините, тези услуги ще бъдат финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

    „От 2019 година планираме да въведем единен разходен стандарт за финансирането на тези услуги. В изпълнението на плана за периода 2018-2021 година да създадем допълнителни още 10 дневни центъра за възрастни с увреждания, още 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания, 6 дневни центъра за деца с деменция, тъй като тази група е от приоритетните ни целеви групи в плана. Другото, което трябва да изпълним в плана, заедно с общините, това е закриването в периода 2018-2021 година на десет специализирани институции за хора с увреждания, от които 5 за лица с психични разстройства и 5 за лица с умствена изостаналост.”, като зам.-министърът Димитрова уточни, че от планираните 10 за страната институции за закриване нито една не попада в териториалния обхват на област Смолян.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини