Емил Караиванов: Асеновград заема достойно своето важно място до Пловдив – европейска столица на културата’2019

Изображение 1 от 2

    Смятам, че днешната среща е от особена важност за запознаване на асеновградчани със значението и смисъла на предстоящите събития в България и конкретно близкостоящия до нас Пловдив във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследство 2018 и предстоящото домакинство на град Пловдив за европейска столица на културата за 2019 г. Това каза кметът на Асеновград Емил Караиванов при откриването на информационно събитие в сградата Общината. Градоначалникът приветства с добре дошли зам.-областните управители Евелина Апостолова и Димитър Керин, както и лекторите на събитието. Във форума взеха участие представители от НПО, културни и туристически институции, учебни заведения, читалища, студенти и граждани.

    Снежана Александрова от отдела по евроинтеграция към Областната администрация представи темата за „Българското председателство на Съвета на ЕС, 1 януари – 30 юни 2018 г.”. Тя даде разяснения относно какво е Съветът на ЕС, какво върши той, какви задачи стоят пред България в тази връзка и защо то е важно за нас като държава.

    Красимир Лойков от Европейския информационен център „Европа директно Пловдив" направи презентация на тема „2018 – Европейска година на културното наследство, Европа за културата”.

    Доц. д-р Красимира Кръстанова и доц. д-р Меглена Златкова от Пловдивския университет разказаха за Европейската година на културното наследство’2018. Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019” разказа за подготовката на Пловдив за европейска столица на културата и предложи читалищата от региона да се възползват от механизмите за финансиране на фондацията.

    В своето изложение кметът на Асеновград Караиванов каза още, че Асеновград и общината имат своето утвърдено място в културния живот на България със своите уникални традиции, обичаи и история: „Това е мястото с единствения по рода си обичай „Калиница”, запазен от векове, при който прелестните малки калиници, облечени като булки шестват из станимашките улици и раздават своята благодат. Само при нас тече вино от чешмите по Трифонов ден и се правят най-малките и вкусни сармички. Българският Йерусалим е тук, при нас, с нашите над 100 храма – манастири, църкви и параклиси. Неслучайно наричат Асеновград Свещена порта към Родопа планина. Емблемата на града ни – вековната Асенова крепост, пази зорко историческата значимост на земите ни и съхранява културно-историческото и духовно наследство на региона.“ Той подчерта и колко много легенди, традиции и обичаи са преплетени в културния живот на града ни, което го поставя редом до бъдещата европейска столица на културата за 2019 г. Пловдив.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини