НАСА показа първия тест на свръхзвуковия парашут за мисията на Марс (видео)

НАСА публикува видео с първия полет на усъвършенствана свръхзвукова парашутна система за следващия ровър на мисията Марс 2020. 

Кацането на Марс е трудно и не винаги успешно. Ровърът на мисията на НАСА на Марс, която ще стартира през 2020 г., ще разчита на специален парашут, за да забави космическия кораб, когато влезе в атмосферата на Марс с над 5,4 километра в секунда. За първи път в драматичното видео можем да видим отварянето на парашута със свръхзвукова скорост.

Мисията "Марс 2020" ще търси признаци на древен марсиански живот чрез разследване на доказателства на място и чрез кеширане на пробити проби от марсиански скали за потенциално бъдещо завръщане на Земята. Серията парашутни тестове на мисията с експерименталния усъвършенстван свръхзвуков парашут или ASPIRE започна с ракетно изстрелване и полет високо в атмосферата миналия месец.

Във видеоклипа Ян Кларк, техническият ръководител на теста от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, разказва за теста. Тестът се проведе на 4 октомври 2017 г. в платформата за полети Wallops на НАСА във Вирджиния. Това е първият от няколкото теста за мисията на НАСА Марс 2020.

Ракетата "Black Brant IX", с която на на 4 октомври бе извършен тестът, е с дължина 17,7 метра и носи ASPIRE - цилиндрична конструкция, в която са свръхзвуковият парашут, механизмът за разполагане на парашута и уредите с висока разделителна способност на теста, включително камерите, за записване на данни.

Ракетата издигна полезния си товар на височина около 51 километра. Двадесет и две секунди по-късно, на надморска височина 42 километра и скорост от 1,8 пъти скоростта на звука марсианският парашут успешно се разтвори. Тридесет и пет минути след изстрелването, ASPIRE попадна в Атлантическия океан на около 54 километра югоизточно от остров Уодопс.

Парашутът, тестван по време на този първи полет, беше почти точно копие на парашута, използван за успешното наземяване на Mars Science Laboratory на НАСА на Червената планета през 2012 г. В бъдещ е ще се тества подсилен парашут, който може да бъде използван и в бъдещите мисии на Марс. Екипът на Марс 2020 ще използва данните от тези тестове, за да финализира проекта за мисията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини