18 °C

Бизнесът очаква с близо 10 % по-нисък ръст на инвестициите тази година

Спад на инвестициите с 9.5% в сравнение с предходната 2016 година очакват през тази представителите на бизнеса у нас. Това показват резултатите от Инвестиционната бизнес анкета 2 на Националния статистически институт, проведена сред промишлените предприятия през октомври.

Очакванията са производството на стоки за междинно потребление да имат най-голям относителен дял в инвестициите. Прогнозите са за малко над 39.%. Следващото най-силно ниво ще са енергетичните и свързаните с водата сектори -24.0% и инвестициите при производството на недълготрайни потребителски стоки-20.5%.

Според анализа на бизнес анкетата, прогнозата за 2018 г. е за продължаващ спад на инвестициите в промишлеността. Разчетите сочат, че това ще се случи с около 4.8 % спрямо 2017 г., като около 25 на сто от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

През следващата година с най-голям дял в промишлеността се очаква да бъдат инвестициите за увеличаване на производствения капацитет – 33.1%. От общия стойностен обем на инвестициите в

промишлеността на второ място с 29. 3% дял са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване. Следват тези за механизация или автоматизация на съществуващи

производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии- с 23.0 %, ивестициите за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други – са с прогнозен дял 14.6%.

Търсенето на продукцията им, финансови ресурси или очаквани

печалби, са двата най-стимулиращи фактори, които бизнесът посочва, че могат да влияят върху мениджърските им решенията за инвестиции догодина.

 Haskovo.net


Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини