КНДР: "Ученията за ядрена война на САЩ" могат да бъдат катастрофални за човечеството

Северна Корея предупреди, че безпрецедентното дислоциране на три американски самолетоносача, "заемащи позиция за удар" около Корейския полуостров, прави невъзможно да се прогнозира кога ще избухне ядрена война.

Посланикът на КНДР в ООН Ча Сон-нам отбелязва в писмо до генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, че съвместните военноморски учения на САЩ с Южна Корея създават "възможно най-неблагоприятната ситуация в и около Корейския полуостров".

Той поиска Гутериш да привлече вниманието на Съвета относно "опасността, която представляват ученията на САЩ за ядрена война, които ясно заплашват международния мир и сигурност", като да използва властта по член 99 от Хартата на ООН

Освен трите самолетоносача, пояснява той, САЩ са мобилизирали под 24-часов режим стратегически ядрени бомбардировачи B-52, "които съществуваха и по време на Студената война".

Дипломатът подчерта, че САЩ поддържат "позиция за изненадващ удар с честите полети на формация самолети B-1B и B-2 до въздушното пространство на Южна Корея".

Ча Сон-нам многократно обвини ООН, че пренебрегва "ученията за ядрена война на САЩ", които могат да бъдат катастрофални за човечеството. Според него игрите показват "двойните стандарти" на ООН. Той предупреди, че САЩ са основният актьор, който подклажда напрежение и подкопава мира в региона.

Посланикът поиска писмото да бъде разпространено в Съвета за сигурност и в Общото събрание на ООН. 

Четиридневните американско-южнокорейски учения започнаха в събота до източното крайбрежие на Южна Корея. Според военни представители целта им е да предупредят КНДР.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини