5 °C

Откриха първия у нас българо-китайски център за обучение по телекомуникации и информационни технологии

Първият в България Център за професионално обучение в областта телекомуникациите и информационните технологии бе открит в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съобщиха от пресцентъра на най-големия ВУЗ в южна България. Създаването му е резултат от договор между ПУ и Политехниката на Шенджен, който бе подписан днес в Пловдив. Реципрочен център ще заработи догодина в китайския мегаполис. От името на двете образователни институции договорите за сътрудничество подписаха ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов и колегата му от утвърдения китайски университет – проф. Синдон ДЖИА.

Двете висши училища ще обменят добри практики и информация за най-новите изследователски достижения, ще организират лекции, лабораторни курсове, ще разменят предприемачески и културни визити. Професионалните образователни центрове ще насърчават студентския и преподавателския обмен с цел да се проучат двете образователни системи, за да се придобие по-цялостна представа за партньорската институция и да се „внедрят“ нейните постижения.

„Със създаването на центъра ние разширяваме полето на международния си обмен и сътрудничество. ПУ „Паисий Хилендарски“ е един от основните ни партньори в Европа, каза още проф. Синдон ДЖИА. „През 2016 г. изпратихме в Пловдивския университет 10 преподаватели и студенти на кратка програма за културен обмен – под формата на лятно училище. Тази инициатива генерира значителни постижения и засили комуникацията между студентите от двете държави“, каза още проф. Синдон ДЖИА.

Създаването на Центъра за професионално обучение в областта на телекомуникациите и информационните технологии в ПУ дава реален шанс за практика на студентите от 4-и курс на бакалавърската програма „Телекомуникационни и информационни системи“ във Физико-технологичния факултет, обясни проф. д-р Невена Милева, която е инициатор и основен двигател на проекта. Тя допълни, че вече има потвърждение и за лектори от най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света – Huawei, които ще преподават на четвъртокурсниците дисциплината „Мобилни системи“. Компанията работи в тясно сътрудничество с Политехниката в Шенджен.

Обсъжда се и четиригодишно обучение на китайски студенти в бакалавърските програми на Пловдивския университет, каза още проф. Милева.

Сътрудничеството между университетите се осъществява със съдействието на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.  

СмолянБГвести


Още по темата

Още новини

Хороскоп за 25.11.2017

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини