13 °C

Паундът поевтинява. Искат оставката на Тереза Мей

Доларът слабо се покачва в понеделник по отношение на еврото след заявленията на шефа на Федералната банка на Филаделфия Патрик Харкер. Но спрямо японската йена американската валута поевтинява.

Харкер заяви, че е набелязал още едно покачване на лихвените ставки от Федералния резерв с 25 базисни пункта през 2017-а и готов да подкрепи вдигането на ставките три пъти през 2018 година в случай на ускоряване на инфлацията. След това изявление повечето валута на развиващите се страни от Азия се понижават, като южнокорейският вон е лидер по спад в региона.

Фунтът стерлинг спада по отношение на повечето световни валути заради съобщения в британските медии, че редица депутати искат оставката на премиера Тереза Мей. 40 депутати от британския парламент са подписали под писмо за недоверие към министър председателя Тереза Мей, пише The Times.

Преди това преговарящите от страна ЕС заплашиха да блокират търговските преговори до март, ако Великобритания откаже да съгласува закона за излизането от ЕС (Brexit). Преди това се очакваше този аспект н а преговорите да завършат през декември.

В момента Тереза Мей преживява трудни времена и принудена да воюва на три фронта. По-рано двама министри от нейния кабинет бяха принудени да си подадат оставка. Още двама - Демиян Грин и Борис Джонсън, изпитват сериозен натиск и също могат да напуснат постовете си .

Еврото днес сутринта се понижава до $1,1655 в сравнение с курса $1,1665 при завършването на търговията в петък Ню Йорк.

Курсът на американската валута спрямо японската спада до 113,42 йени за долар спрямо 112,53 в петък.

Еврото се понижава към йената до 132,20 в сравнение със 132,39 при закриване на предишната сесия.

Паундът губи днес 0,55% от стойността си към долара - до $1,3123 в сравнение с курса $1,3196 преди това.

Към общата валута фунтът стерлинг се понижава с 0,42% - до 1,1260 евро за един паунд от 1,1308 евро за фунт в края на предходната сесия.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини