Порожанов уверява, че храните у нас са под строг контрол за качество

Темата с храните е от особена важност и най-вече качеството на храните, здравословните храни, коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред БНТ, съобщи news.bg. Това, което се произвежда в България, това, което се внася и това, което се предлага на българския потребител, на пазара е под строг контрол на всички изисквания за здравословни храни и за качество, допълни Порожанов.

"Още от 2006 г. България следва много стриктно недопускането на продукти, в които има количества от ветеринарно-медицински препарати, в т.ч. и антибиотици да бъдат продавани на пазара. Това е една разработена програма, която се съгласува задължително и с ЕК и по която непрекъснато има проби, които се извършват", коментира Поражанов въпроса как държавата гарантира, че няма антибиотици и вредни вещества в пилешкото месо и в храните въобще.

"Ползването на един антибиотик в една ферма задължително се извършва с рецепта на лицензиран ветеринарен лекар, в която е упоменато количеството, което да се ползва, времето за което се ползва, времето което след ползването не може да се използва - това е т. нар. медицински фураж, който се потребява и след това времето, в което не може от конкретните животни да бъде предлаган продукт на пазара. Това се следва докато не спаднат остатъчните в рамките на нормалното нива на тези ветеринарно-медицински продукти в рамките на допустимите стойности", допълва Порожанов.

Той обясни, че у нас се правят около 520-530 проби годишно по тази програма. Тази година от тези над 300 направени проби, няма положителен резултат. През миналата година е имало само един положителен резултат, а през по-минатала - 3, свързани с препарати в патешкото месо.

Съвместният изследователски център на Европейската комисията разработва методология за общ подход на тестване за хранителните продукти с разлики в качеството, които се предлагат в държавите-членки на Европейския съюз.

Припомняме, Обединените Арабски Емирства - ОАЕ забрани вноса на всички пилешки и яйчни продукти от България след откриване на високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците. Забраната обхваща всички живи домашни, диви и декоративни птици, пилета, яйца за разплод и всички яйчни продукти, които не са термично обработени.

Министерството на промените в климата и околната среда на ОАЕ обяви рестрикцията на продуктите след уведомление от Световната организация по здравеопазване на животните.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ди
    Димитров
    4 0
    11:41, 12 ное 2017
    Смешник, то няма качествена храна по магазините, той тръгнал да се хвали със строг контрол. Всичко е ГМО! Явно контролира пенсионерите дето продават истинско мляко и мед по тротоарите. А спомага за разпространението на ГМО - храни!
  • 2
    Ния тарикати в Софията дали си мислят че някой им вярва след като и децата от детските градини знаят че ядът ГМО
  • 3
    Му
    Муму
    1 0
    09:44, 13 ное 2017
    Поръчко Поръчков ли ни дава тази информация?
Последни новини