Гърция скочи срещу Санстефанска България на паметника на лъва пред НДК

Гърция възрази срещу възстановения пред НДК паметник на лъва от мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Причината – изобразената върху щита на лъва карта на Санстефанска България, която включва и днешни гръцки земи. Възражение има и срещу думите на военния ни министър Красимир Каракачанов, казани при откриването на паметника, че изобразеното върху щита показва за какво се бори Българската армия и за какво са воювали и загивали българските воини. Официална нота от гръцка страна няма, но темата е коментирана между дипломати, като предстои и нов такъв разговор. От Външно министерство са категорични, че между България и Гърция няма напрежение. Министърът на отбраната от своя страна коментира, че в паметника няма скрит контекст. Красимир Каракачанов припомни, че именно за идеала Санстефанска България страната ни е участвала в няколко войни и е дала над 200 000 жертви. По дуите му  това не означава, че ние трябва да изрежем част от нашата история, защото някой някъде би се почувствал ощетен.

Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк не е повод за спор с Гърция, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя уточни, че вчера представител на Външно министерство се е виждал с гръцкия посланик, а днес с него ще се срещне и заместник-министър.
 
Този паметник стои пред Военноисторическия музей от много години и в никакъв случай не представлява претенции на България за териториални граници, посочи още Захариева.

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта

Последни новини