Община Златоград към стопаните: Вземете мерки, има огнища на две заразни болести

Във връзка с регистрираните огнища на Инфлуенца по птиците (птичи грип) и Нюкясълска болест в страната, Община Златогард предупреждава стопаните да бъдат изключително внимателни и ги призовава да сигнализират незабавно при наличие на болни или умрели птици.
За да се предотврати проникването на „Инфлуенца по птиците” и „Нюкясълска болест по птиците” на територията на Община Златоград, стопаните на домашни птици е необходимо да не допускат извън двора си по улиците домашните птици, а водоплаващите – във водоеми, обитавани от диви и прелетни птици.
Да не се допускат контакт между птиците, живеещи в дивата природа и домашните, които трябва да са в затворени помещения. Фуражите също трябва да съхраняват в закрити помещения. Сред мерките са и незабавно да се уведоми обслужващия ветеринарен лекар на района или кмета на населеното място, ако видят отклонение в здравословното състояние на отглежданите животни или забележат завишена смъртност. Заболелите и умрели птици не трябва да се пипат с голи ръце, а само с предпазни средства.

Инфлуенцата или грип при птиците е остро заразно заболяване с почти 100 % заболеваемост и смъртност, най – вече при домашните птици. Характерно за заболелите птици е, че са с разрошени пера, омърлушени, намалено яйценосене, посиняване и оток на гребена, цялостен оток на главата, кихане, кашляне, изтечения от очите, диария, парализа и др.
Болестта се пренася от дивите прелетни птици. Предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразени птици, птичи продукти, екскременти и др. Заболяването е зооноза. При контакт със заболели птици и неспазване на лична хигиена могат да заболеят стопаните и членовете на техните семейства, като заболяването при човека се характеризира със същите симптоми както при обикновения грип.
„Нюкясълска болест по птиците” се характеризира с висока смъртност сред птиците. Клиничните признаци включват угнетено състояние, липса на апетит, дихателни смущения, задух, кашлица, кихане, жълто-зелена диария и нервни признаци.

СмолянБГвести.нет

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини