Саудитска Арабия арестува над 60 принцове и чиновници за корупция

Саудитска Арабия арестува над 60 принцове, бизнесмени и висши чиновници  по подозрения в корупция.

Правителството планира да конфискува до 800 млрд. долара (USD) в брой или в различни активи на заподозрените.

Централната банка на Саудитска Арабия замрази сметките на "хората, представляващи интерес", пише The Wall Street Journal. Това е само началото на арстите и замразяването на сметки активи, разследването продължава, според официален представител, цитиран от WSJ.

Между 2 и 4 трилиона риала се оценя размера на сумата, която държавата ще получи от антикорупционната кампания. Тя е най-мащабната в новата история на страната. Сред арестуваните са министърът на икономиката  Адел Факих и принцът милиардер Ал-Валид бин Талал, компанията на който притежава големи дялове от  Apple, Twitter и Citigroup.

Антикоррупционният комитет се оглавява от 32-годишния наследник принц Мухамад ибн Салман. Той се зае с мерките срещу корупцията няколко месеца след като кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдел Азиз ал-Сауда го назначи за приемник на престола.

Арестите започнаха на 4 ноември с 11 принца и 4 министри. Антикорупционната кампания си поставя за цел "първо да се идентифицират престъпленията,  лицата и образуванията, участващи в случаи на корупция в публичния сектор. На второ място - разследване, издаване на заповеди за арест, забрана за пътуване, разкриване и замразяване на сметки и портфейли, проследяване на средствата, активи и предотвратяване на тяхното прехвърляне от лица и образувания, каквито и да са те."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини