11 °C

Великобритания успокои гражданите на ЕС и разясни статута им

Британското посолство в София разпространи разяснения относно допълнителни гаранции за гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, които правителството в Лондон предвижда с нов документ, като посочва допълнителни подробности за начина на функциониране на новата схема за уреждане на статута им.

Молбите за пребиваване в Обединеното кралство след напускането на ЕС няма да бъдат отказвани за дребни технически подробности, а служителите, които разглеждат кандидатури, ще упражняват свобода на действие, когато е уместно. Очакваме повечето кандидатури да бъдат одобрени.

Гражданите на ЕС също ще получат право на обжалване в съответствие с техните настоящи права чрез Директивата за свободно движение, ако тяхната кандидатура е неуспешна.

В технически документ, изпратен до Европейската комисия в рамките на преговорите, правителството подчертава как новата система ще бъде рационализирана, евтина и лесна за ползване, като гражданите на ЕС са консултирани за нейния дизайн.

Министър-председателят Мей бе ясна, че защитата на правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Великобритания в Европа са първият приоритет в преговорите. Тя каза миналия месец, че споразумението ще бъде постигнато скоро.

Министърът по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис заяви: "Ясно казахме, че защитата на правата на гражданите на ЕС е наш основен приоритет в преговорите. Те имат огромен принос към нашата икономика и общество и ние не искаме да има промяна в резултат на решението ни да напуснем ЕС."

"Ще подкрепим всички, които желаят да останат и да получат уреден статут чрез нова, опростена система", допълва Дейвис.

"Последният кръг на преговорите отбеляза реален напредък в тази област и считам, че документът, който публикувахме днес, може да улесни споразумението, от което се нуждаем, за да гарантираме правата на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС, и обратното", коментира той.

Документът демонстрира ангажимент:

-да се даде на европейските граждани достатъчно време да кандидатстват през 2-годишен период след като напуснем ЕС, за да подадат молба за статут на уседналост.

-да се сведе до минимум документалните доказателства, които кандидатите трябва да осигурят и които дават възможност на работещите по случаите да се свържат с кандидатите за решаване на незначителни проблеми.

-да се поддържа цената на заявлението на не повече от тази на британския паспорт.

-да се предоставя на гражданите на ЕС законово право на обжалване в съответствие с техните настоящи права чрез Директивата за свободното движение, ако тяхната молба бъде отказана.

-да се вземат решения единствено въз основа на критериите, посочени в споразумението за напускане на ЕС, без никаква свобода на преценка по други причини за отказ.

-да се въведе дигитална, опростена и лесна за използване система за молби за кандидатстване за статут.

-да не се изисква от гражданите на ЕС да имат пълна здравна осигуровка или да предоставят пръстови отпечатъци.

-за по-опростен и по-евтин процес за тези, които вече имат документи за постоянно пребиваване.

Вътрешният министър Амбър Ръд коментира: "Казах ясно, че гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, имат огромен принос за нашата страна и искаме те да останат."

Ръд допълва, че "кандидатстването за уседнал статут ще бъде опростено, евтино и дигитално и гражданите на ЕС са консултирани относно дизайна, за да се гарантира, че той е лесен за употреба",

"Знаем, че сред гражданите на ЕС има известно безпокойство относно начина, по който процесът на кандидатстване за уседнал статут ще се промени, така че се надявам, че този документ ще внесе допълнително спокойствие", добавя вътрешният министър.

В документа също така се посочва, че от кандидатите ще бъде поискано да предоставят свидетелство за съдимост и да бъдат проверени в базите данни за сигурност в Обединеното кралство. Това е разумна мярка за опазване на страната от онези, които злоупотребяват с гостоприемството ни, като са извършили тежки престъпления.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини