НАТО планира да изпрати още 3000 военни в Афганистан, половината няма да са от САЩ

Гнералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че в четвъртък страните от алианса ще одобрят увеличаване на контингента в Афганистан с около 3000 души, предаде "Ройтерс". Близо половината от тях ще дойдат от САЩ, а другите - от останалите съюзници, каза Столтенберг.

"Решихме да увеличим броя на военнослужещите... за да помогнем на Афганистан да сложи край на безизходицата", каза Столтенберг на пресконференция във вторник, два дни преди среща на министрите на отбраната от държавите - членки на НАТО. Той добави, че войниците няма да се сражават, а ще са част "Решителна подкрепа" - мисия на алианса, която обучава, съветва и помага на афганистанските сили.

През февруари генерал Джон Никълсън, командващ силите на НАТО и САЩ в Афганистан, каза, че мисията се нуждае от още няколко хиляди войници, за да помогнат в борбата срещу талибаните и други ислямистки бунтовници, а в отговор Столтенберг заяви, че организацията обмисля увеличаване на военното присъствие.

Така числеността на "Решителна подкрепа" ще достигне 16 000, докато сега е 13 000, добави генералният секретар във вторник. Нито той, нито други представители на НАТО са коментирали дали изпратените от САЩ военнослужещи ще са част от между 3000 и 4000 души, които президентът Доналд Тръмп и секретарят по отбраната Джеймс Матис казаха в края на лятото, че ще бъдат разположени допълнително в Афганистан.

Според "Ройтерс" плановете на Вашингтон са близо половината от тях да станат част от "Решителна подкрепа", а останалите - от контратерористичната мисия в Афганистан, водена от САЩ.

Към настоящия момент България също участва в мисията "Решителна подкрепа", чийто контингент беше увеличен през лятото до 160 души вместо 110, колкото бяха от есента на 2014 г. насам.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Баластра
    0 0
    09:52, 8 ное 2017
    Половината не от САЩ ще са от слугите им в Източна Европа, разибра се Булгаристан. За което ще ни съдират от данъците.
Последни новини