Който не закусва - рискува

Широко разпространено е схващането, че закуската е най-важното ядене за деня. Тя може да се окаже още по-важна, отколкото традиционно се смята, сочат първите резултати от проучването Прогресия и ранно откриване на атеросклерозата (PESA), проведено в Испания, информира CredoWeb.

Резултатите от изследването показват, че тези, които приемат по-малко от 5% от дневния калориен прием на закуска, може да удвоят риска от субклинична атеросклероза в сравнение с хора, които приемат високоенергийна закуска с много протеини – например кисело мляко или яйца, пълнозърнеста закуска и плод.

Атеросклерозата възниква, когато мазнини, холестерол и други изродени клетки се натрупват от вътрешната страна на артериите. Това намалява еластичността им и с течение на времето може да доведе до различни заболявания, сред които коронарна болест на сърцето или периферно артериално заболяване. Субклиничната атеросклероза е латентна форма на това състояние, при което симптомите не се появяват веднага.

Изследване на испански учени демонстрира ефекта от вредния навик да не се закусва

Кой как закусва?

Водещият изследовател д-р Ирина Узова от Националния център за изследване на сърдечносъдови заболявания в Мадрид заедно с колегите й проучили 3 типа закуски, като търсили връзка между сутрешното ядене и появата на субклинична атеросклероза сред здравото население.

PESA изследвало повече от 4000 участници, които нямали регистрирано сърдечносъдово заболяване преди това. Те били на възраст между 40 и 54 години. Кръвоносните съдове на участниците били изследвани, проучен бил и стилът им на живот. Участниците били наблюдавани в продължение на 6 години, а събраните данни били анализирани с помощта на статистически модели.

Изследването установило, че 27% от участниците редовно поемат високоенергийна закуска, която им доставя повече от 20 процента от препоръчаната дневна доза калории.

По-голямата част от участниците – 70%, редовно консумират нискоенергийна закуска, която предоставя между 5 и 20 процента от дневния калориен прием.

В последната група 3 процента от участниците или хапват нещо съвсем малко (под 5% от препоръчаните калории), или изцяло прескачат закуската.

Който не яде - рискува

Като цяло, учените установили, че хората в последната група, които не закусват или хапват съвсем малко, по-често имат нездравословни навици за хранене и стил на живот. Това включва лош хранителен режим, тютюнопушене и честа употреба на алкохол. Данните от образната диагностика също така показват, че те имат 1,5 пъти повече атеросклеротични лезии от хората, които консумират високо енергийна закуска.

Хората, които пропускат закуската, са застрашени 2,5 пъти повече да развият атеросклеротични плаки при някои съдове като каротидните (сънните) артерии и илио-феморални артерии. Участниците в тази група също така показват най-високи рискови показатели за развитието на сърдечносъдови заболявания. Също така, при тях обиколката на талията и Индексът на телесна маса са най-големи. Отчитат се и увеличени нива на кръвната захар и на мазнините в кръвта.

Какви са изводите?

Изводите от проучването показват, че прескачането на закуската е лош навик, който хората могат да променят с воля и желание и така да намалят риска от сърдечно заболяване, обобщава съавторът на изследването д-р Валентин Фъстър. Специалистите са единодушни, че промените в начина на живот могат да намалят риска от кардиометаболитни заболявания като диабет, затлъстяване и високо кръвно.

Пропускането на закуската още от детските години може да доведе до ранни форми на детско затлъстяване. Макар че хората, които имат този навик, по принцип се опитват да свалят килограми, много често в края на краищата те ядат повече и по-нездравословна храна по-късно през деня.

Този навик може също така да доведе до хормонален дисбаланс и да промени биологичния часовник на човека, коментира изследването д-р Пракаш Дийдвания – преподавател по медицина в Университета на Калифорния, Сан Франциско.

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини