Автобусна фирма осъди АПИ заради инцидент с опасна греда в тунел между Асеновград и Бачково

Районният съд в Асеновград осъди Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати на „Рожен Експрес“ сумата от 1 620 лева обезщетение за имуществени вреди, причинени при пътно-транспортно произшествие с автобус на фирмата, настъпило на 20 март т.г. Инцидентът е станал преди първия тунел на пътя Асеновград - Смолян в района на ресторант "Луковица". Автобусът е попаднал в участък с несигнализирано и необезопасено препятствие над пътното платно – "метална греда, висяща вертикално на метална верига, част от оградна предпазна желязна рамка, препятстваща преминаването на високи товари, разположена преди тунела". В следствие на това е било счупено предното обзорно стъкло.

Тъй като съоръжението не било осветено, появата на препятствието пред автобуса е била внезапна и е нямало как да бъде преодоляно, вследствие на което металната греда се е ударила в стъклото. Шофьорът е спрял и се е обадил на тел 112, става ясно от решението по гражданското дело, заведено от транспортната фирма. Пътниците са били претоварени на друг автобус, а увреденият е бил отремонтиран. Поставянето на ново обзорно стъкло е на стойност 1 620 лв.

Пред съда от АПИ са се оправдали, че до голяма степен инцидентът се дължал на "движението на автобуса с несъобразена скорост и неуместните действия на водача" и че "съответните предпазни портални рамки се поставят на изходите на изцяло рехабилитирани тунели, с монтирани нови осветителни тела, конструкцията на същите е хоризонтална на пътното платно и са поставени на височина съответстваща на габарита на тунела" тоест, че тунелите по пътя били прясно рехабилитирани.

Районният съд в Асеновград обаче е категоричен - като стопанисваща пътя и задължена да поддържа състоянието му, Агенцията трябва да си понесе отговорността и да покрие щетата на фирмата. Обезщетението ще трябва да бъде изплатено ведно с това за забава в размер на законната лихва от датата на инцидента до окончателното й изплащане. За сметка на АПИ ще са и разноските по производството в размер на 545 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини