Нивата CO2 се покачват с рекордни темпове през 2016 г.

Количеството въглероден диоксид в атмосферата на Земята е нараснало с рекорден темп през 2016 г. като достига ниво, което не се е случвало от милиони години. Това потенциално може да доведе до 20-метровото покачване на морското равнище и да добави 3 градуса към глобалните температури. Това предупреди тази седмица Организацията на обединените нации, цитирана от агенция "Ройтерс", пише "Дневник".

Атмосферните концентрации на въглероден диоксид са стигнали 403,3 ppm (части на милион) в сравнение с 400 ppm през 2015 г., съобщава Световната метеорологична организация към ООН в своя годишен бюлетин за парниковите газове.

Темпът на растеж е с 50% по-бърз от средния за последното десетилетие като така концентрацията на въглероден диоксид стига до равнище с 45% над прединдустриалните нива. Подобни нива са далеч отвъд границата от 180-280 ppm, наблюдавана при последните цикли на ледниковите периоди и затоплянията.Тези данни правят още по-важно провеждането на срещата за климата в Бон следващата седмица, когато министрите на околната среда от целия свят ще се съберат за да изработят насоки за Парижкото споразумение за климата, подкрепено от 195 страни през 2015 г.

Американският президент Доналд Тръмп планира да изтегли Съединените щати от договора. Целта на пакта е да ограничи повишаването на температурите "значително под 2 градуса Целзий" от прединдустриалния период.

Въглеродните емисии от човешки дейности от източници като въглища, петрол и цимент, както и заради обезлесяването достигнаха рекордни нива през 2016 г. Ел Ниньо също допринесе за по-високи нива на СО2, отбелязват от Световната метеорологична организация към ООН.

Доколкото учените могат да твърдят със сигурност, светът никога не е претърпявал подобно повишаване на въглеродния диоксид като това през последните десетилетия. То се случва 100 пъти по-бързо, отколкото е било при излизането на света от последната ледникова епоха.

Последният път, когато нивата на въглероден двуокис са достигнали 400 ppm, е било преди 3-5 милиона години, в средата на Плиоцена.

От 1990 г. насам ефектът на глобалното затопляне се е увеличил с 40%. Другите два основни газа – метан и азотен оксид – също са достигнали рекордни концентрации миналата година, макар при по-бавен темп на увеличение от въглеродния диоксид.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хаха
    2 -1
    10:04, 4 ное 2017
    И що тогава озоновата дупка се затваря? Това е ваша публикация мисля от вчера или предния ден. Направо си е глупости на таркалета колко зависи климата от човешката дейност!!!
Последни новини