Ненков седна в стола на Петров, но не бил канен за министър

Заместникът на хвърлилия оставка в понеделник здравен министър Николай Петров Мирослав Ненков отрече с него да са водени разговори да оглави ведомството. Още по темата

"Тук съм в качеството си на зам.-здравен министър все още. Замествам проф. Петров в момента, защото той е в отпуска и е такава процедурата, но това не означава, че съм следващият министър", каза той пред Дарик радио.

Повод за оставката на Петров става репортаж, който разкрива, че докато е бил шеф на ВМА, фирма на Явор Цонев, който живее на семейни начала с дъщеря му, е спечелила обществена поръчка за близо 2 милиона лева.

"Откакто влезе този екип в министерството, излязоха няколко разкрития на журналисти, които бяха с няколко месечна давност. В това смело журналистическо разследване бе повторено, че Явор Цонев е спечелил над 1,6 млн. лв. Но това е прогнозна цена. За трите години, през които действа този договор, Явор е продал консумативи на болницата за 300 000 лева и затова сумата от 1,6 млн. лв. не е вярна", коментира Ненков одитния доклад на военна прокуратура за ВМА, които стана причина за разследването на bTV.

"В прокурорското постановление, според което не се образува обвинение и проверка, има описани по пера многото милиони, които ген. Петров е спестил на нас данъкоплатците от подобряване на договорите. Но това не се казва е репортажа", каза още зам.-здравният министър.

По думите му въпросната обществена поръчка е била подготвена от предишното ръководство на Военномедицинска академия, а проф. Петров я е подписал, тъй като наследява поста.

"Документите се придвижват от комисия, която седи с имената си и която казва, че всичко е наред. Дали ген. Петров е знаел, че фирмата е на Явор, не мога да кажа", допълни Ненков.

Сега следва премиерът да предложи новият здравен министър и Народното събрание да я гласува.

"С мен не са водени официални разговори за поста. Ако се проведе такъв, тогава ще отговоря, а ако бъде назначен друг министър няма да остана в министерството“, категоричен е Мирослав Ненков.
 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини