Група от бившите съветски републики мамила от името на МВР, разкри ГДБОП

Организирана престъпна група от бившите съветски републики стои зад измамата, с която от името на МВР се събираха „глоби” за гледане на порно, съобщи btv.

От ГДБОП вече са влезли в контакт с държавата, за да бъдат арестувани организаторите.

Миналата седмица стотици български потребители на сайтове за възрастни получиха съобщение на екраните си на лош български, преведено с онлайн речник, в което имаше заплаха, че ако не платят 40 лв. на МВР, ще бъдат задържани за притежание на материали свързани с педофилия, хомосексуализъм и насилие.  30 души са платили „глобата”. Явор Колев от отдел „Трансгранична престъпност ” в ГДБОП подчерта, че не е практика МВР да събира глоби и да предупреждава за свои акции, насочени срещу сексуалната експлоатация на деца.

Особеното в случая е, че четирите електронни портфейла в Web Money са регистрирани в британската компания за електронни плащания, но схемата е много по-сложна и насочена конкретно към потребители на сайтове с порнография – едни пишат скриптовете за сайта, други превеждат заплашителните съобщения към потребителите, а трети –„мулета”, са физическите лица, регистрирали електронните портфейли, събирали „глобите”.

Миналата седмица партньорската компания на системата за електронно разплащане в България веднага спря електронната услуга. До момента са блокирани 1000 лева на „ужилени” потребители.Компанията за разплащания, използвана в схемата, е постъпила коректно като веднага е сигнализирала, категорични са от МВР.

Според ГДБОП сайтовете, използвани за измамата, са популярни и са използвани специално за тази престъпна цел.Не е известно дали схемата е изпробвана в други държави. Факт е, че страната, от която идва измамата, е и първоизточникът на новия криптовирус Bad Rabbit, но засега ГДБОП не вижда връзка между измамата и атаката с криптовируса.

Ако потребителите се колебаят или искат да сигнализират за киберпрестъпления, могат да посетят сайта на отдел „Трансгранична престъпност” на адрес Cybercrime.bg.

Коментари в сайта

Последни новини