В Дебърското читалище наградиха свои дарители по случай Деня на Народните будители

Изображение 1 от 6

    В читалище „Пробуда“ в Дебър отбелязаха 1 ноември с беседа на тема „Има ли един буден, пречи на другите да спят“. Самодейци, дарители и общественици си припомниха зараждането на празника и запазването му в паметта на българския народ. От издаването на Прокламацията на Деня:

    Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“, 

    през отмяната по време на социализма до възобновяването му през 1992 година.

    В знак на признателност към делото на Народните будители, празникът започна с минута мълчание.

    В чест на Деня на Народните будители ученици, от IIIа клас на училище „Георги Караславов“ изработиха и дариха на читалището специална брошура с ликовете на български духовни водачи.

    По случай празника бяха връчени грамоти и поздравителни адреси на хора с принос в културата на общността: Иван Заимов – дарил свои картини с африкански животни на читалището и положил безвъзмезден труд за опазване на историческите паметници в Дебър; Тончо Трънков – дарил детска и литература за възрастни и носии; Силвия Коларова – дарила книги на библиотеката и помогнала с транспорт на читалището. За цялостната си дейност в името на духовното беше отличена и Невена Рупцова.

    В чест на съвременните будители – учителите – бяха рецетирани стихове; припомнени бяха и имената на децата, участвали в преписването на История славянобългарска през 2012 година.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ам
      Амин
      3 0
      07:52, 1 ное 2017
      Честит празник. Желая на всички смислен, духовен живот. Така ще усетите Божието присъствие. Амин.
    Последни новини