МС предлага разплащане в брой до 5000 лв. отново, наргилетата - с акциз

МС одобри проектозакони, с които се ограничават плащанията в брой, тютюнът за наргилета става акцизна стока, премахва се отстъпката за онлайн данъчна декларация 

В Закона за ограничаване на плащанията в брой се предлага нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой в страната да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв. 

Това е втори опит на ГЕРБ да намали размера на плащането в брой. Предишният не успя след натиск на коалиционните партньори.

В Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) се допълва определението за тютюневи изделия, като в обхвата за облагане на тютюневите изделия попадат и препаратите за пушене с водна лула (наргиле), които освен тютюн или заместители на тютюна (изделия на базата на растения, билки или плодове, или изделия в твърдо състояние), съдържат и ароматизиращи сиропи.

Въвежда се забрана за публикуване на обяви или съобщения в електронен вид, чрез които се предлагат за продажба акцизни стоки без бандерол и за които акцизът не е заплатен. 

Пощенските оператори се задължават да изискват от подателите да декларират, че изпращаните акцизни стоки или отпадъци от тютюн са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че същите са с бандерол, когато такъв е задължителен. 

Предложена е промяна във връзка с новите Правила за търговия с природен газ, които предвиждат всички лица, извършващи сделки с природен газ, да сключват договори с операторите на газопреносните и газоразпределителните мрежи за регулиране на енергийните потоци. 

Министерският съвет прие проект на промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС). 

Предлагат се текстове, които изрично регламентират случаите, в които отпада задължението за извършване на годишна корекция. Прецизирани са разпоредбите, свързани с корекция на ползван данъчен кредит за недвижими имоти и с освобождаването от облагане с ДДС на доставката на "универсална пощенска услуга". Целта е да не се допуска по-широко тълкуване на освобождаването, предвидено в Директива 2006/112/ЕО, пишат от МС. 

Допълнени са и текстовете, които квалифицират златните монети като инвестиционно злато. 

В законопроекта е допълнена разпоредбата за регистрация по ДДС, с която данъчно задължените лица се задължават да подадат заявление за регистрация в 7-дневен срок от датата, на която, въз основа на обема и характера на извършваната дейност, може да направи обосновано предположение, че ще достигнат облагаем оборот от 50 000 лв. или повече в рамките на текущия и следващия месец. 

Предлага се и отмяна на разпоредбата, с която се изисква обезпечение при наличие на неуредени задължения, с оглед регистрация по закона. Прецизирана е разпоредбата, предвиждаща обезпечение при доставки на течни горива, като при определени обстоятелства отпада задължението за предоставяне на обезпечения от крайните потребители - лица, които не търгуват, а само пряко потребяват течни горива. 

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се предлага от 2018 г. годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица да се подават само по електронен път. 

Отпада и бонусът от 5%, когато декларацията е подадена по интернет.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини