Цената на петрола остава над $60 за барел

Цените на петрол в понеделник са слабо подвижни, като европейската еталонна марка Brent продължава да се търгува над $60 за барел при подържана от перспективата за продължаване на споразумението за съкращаване на добива ОППЕК+.

Сутринта фючърсите за сорта Brent спаднаха с 2цента до $60,43 за барел.

В същото време контрактите за американския еталон WTI се търгуват на ниво $53,93 за барел, с 6 цента повече от закриването на пазара в петък.

Строгото спазване на споразумението ОПЕК+ вече поддържаше петролните котировки, а думите на престолонаследника на Саудитска Арабия за готовността й да се продължи действието на пакта допълнително подгря пазара, отбелязван анализатори, цитирани от Reuters.

Други наблюдатели обаче смятат, че въпреки стабилизирането на петролния пазар, той остава пренаситен.

Следващото заседание на ОПЕК, на което участниците в споразумението ще обсъдят неговите резултати и понататъшната си политика по отношение на петролния добив е планирано за 30 ноември във Виена.

Един от основните противодействащи фактори на усилията на пакта ОПЕК+ остава нарастването на производството на суровината в САЩ.

За седмицата, завършила на 20 октомври, добивът на петрол в САЩ се е увеличил с на 1,1 милиона барела, до 9,5 милиона барела в денонощие, показват данните на Управлението за енергийна информация. Експортът на суровината от САЩ продължава да расте за сметка на голямата разлика в цените между Brent и WTI.

Източник: money.bg

Коментари в сайта

Последни новини