Върховни магистрати ще пратят в Конституционния съд преместването на делата за корупция в спецсъда

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) реши, че ще сезира Конституционния съд за последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция и други престъпления бяха преместени от Софийския градски съд в специализирания съд и които трябва да влязат в сила в началото на ноември.

Мнозинството от върховни магистрати са решили, че трябва да се провери дали те не нарушават конституцията, както и какво да бъде съдържанието на искането им. То обаче ще бъде изпратено на конституционните съдии, след като бъде допълнено искането от аналитичното звено на наказателната колегия на ВКС.

Промените в НПК бяха приети през лятото, но ще влязат в сила на пети ноември. Още при обсъждането им юристи коментираха, че се създава извънреден съд. ВКС е един от субектите с право да сезира Конституционния съд.

През лятото стана известно, че експерти от адвокатурата също подготвят искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на тези текстове. Източници от "Дневник" коментираха, че темата ще бъде обсъждана тази седмица и не е известно дали намерението ще се осъществи.

Иначе пленумът на ВКС изслуша съдия Светла Димитрова, председател на Трето гражданско отделение в съда и предложена от председателя на ВКС Лозан Панов за негов заместник. Върховните съдии са изразили положително становище за съдия Димитрова със 67 гласа "за", 9 "против" и 2 "въздържал се".

Панов поиска оставката на предишния заместник - Красимир Влахов, който получи подкрепа от общото събрание на колегията и обяви, че ще изпълнява функциите си до избора на нов заместник.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини