Стогодишнина от руската революция по VIASAT HISTORY

Стогодишнина от руската революция
Неделя, 5 ноември, в 12:30

Руската революция е сложна тема, но специално подбраните продукции имат за цел да я опростят за аудиторията, фокусирайки се върху аспекти от живота и самоличността на главните действащи фигури.

Люси Уорсли грабва вниманието ни с разказ за необичайната история на Романови - династията, която управлява Русия в продължение на повече от три столетия, в документалната поредица "Империя на царе: Русия по времето на династията Романови".

В "Руската революция" се запознаваме със събитията, които водят до революцията и как двете диаметрално противоположни идеологии - на руското царско семейство и на ленинско-марксистката философия - се сблъскват с драматични последици.

Сред продукциите са още "Мистериите на царските убийства: Загадката на Романови", "Кралски братовчеди във война" и „Трагичната съдба на руските принцеси“.

Тайните на шестте съпруги
От вторник, 14 ноември, в 21.00

Историчката Люси Уорсли пътува назад във времето до епохата на Тюдорите, за да се запознае отблизо с най-драматичните моменти в живота на шестте съпруги на Хенри VIII.

Поредицата придвижва историчката от настоящето към миналото и предлага смесица от драматични наблюдения на очевидци, данни от исторически източници и личните съвременни коментари на Люси.

В свят, управляван от мъже, в който кралят има най-върховната власт, всички кралици (както и придворните им дами) откриват своя уникален начин да упражняват влияние. За първи път историите на тези жени са фокусът на вниманието на Люси, която иска да ги разкрие и изследва, както и да предложи собственото си виждане за самия Хенри.

Жени воини
От сряда, 8 ноември, в 20:00

Военната история изглежда доминирана от мъже. До момента, в който археологически находки и най-новата изследователска работа на един от най-добрите американски професори напълно преобръщат вижданията ни за историята на военното дело и ролята на жените.

В тази документална драматична поредица в три части се запознаваме с някои от най-опитните, яростни и емблематични жени воини на всички времена - жени, служили като редови войници, елитни бойци или военни лидери от 5-ти век пр.н.е. до днес.

С помощта на драматични възстановки, компютърна анимация и интервюта с водещи историци, археолози и експерти, всяка увлекателна и исторически достоверна история разказва за кръвта, саможертвата и издръжливостта на млада жена - участник в жестоките битки на своето време.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини