Пазарът на имоти в Първомай се е свил през последната година

Пазарът на имоти в Първомай се е свил с между 10 и 15% през последната година, сочи проучване, публикувано в profit.bg.

Като цяло тенденцията за намаляване на броя на сделките обхваща цялата страна. Имотният регистър към Агенцията по вписванията съобщава, че в периода от 1 юли до 30 септември в страната са осъществени 56 293 покупко-продажби на имоти.

Това е с близо 5 на сто (4.85%) по-малко спрямо година по-рано, когато броят на сделките е достигал 59 162.

Общият брой на осъществените покупко-продажби от началото на 2017 г. е 147 967 срещу 158 304 за преди 12 месеца. Понижението е от 6.53 на сто.

Изследване специално обръща внимание на по- малките градове. В него са обобщени данните за населените места, в които има осъществени поне 100 сделки в рамките на последните 3 месеца.

Ръст на покупко-продажбите има в Разлог, Кула, Смолян, Поморие, Гълъбово, Петрич.

В общо 32 града има спад над 10 %. Изследването разделя градовете условно на 3 групи – над 20 %, между 15 и 20% и между 10 и 15 %. Първомай попада в третата група, в компанията на Попово, Видин, Карнобат, Козлодуй, Стара Загора, Провадия, Димитровград, Плевен, Царево, Велико Търново, Харманли, Бяла Слатина, Свищов и Тетевен. Обяснението на специалистите е, че покупко-продажбите на нови имоти, най-вече тези купувани на зелено или на Акт 14 и Акт 15, ще бъда вписани в идните тримесечия.

В същото време се запазва тенденцията повече сделки да се сключват само в по-големите градове, основно в Бургас, София, Добрич и др.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини