Община Първомай ще кандидатства за финансиране на компостираща система, заедно с още 4 общини

Община Първомай, съвместно с общините Асеновград, Куклен, Лъчки и Садово ще кандидатства по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с наименованието „Втора комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“.

За този проект 10 697 343,65 лв. ще бъдат безвъзмездно предоставени от Оперативна програма „Околна среда 2014 -2020”. Това са 90,32 % от цялата необходима сума. Останалите 889 900,35лв. ще бъдат разпределена процентно между 5- те общини, участници в дружеството на депото - Асеновград, Първомай, Куклен, Лъки и Садово на база населението в тях. Всяка от общините ще има дял на съсобственост на така изградените инсталации.

Основната цел за кандидатстването за безвъзмездна финансова помощ по процедурата е намаляването на количеството депонирани битови отпадъци, чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.

На предстоящата сесия общинските съветници трябва да дадат съгласието си кметът на общината Ангел Папазов да договаря условията в споразумението и при одобрение на финансовите условия да го подпише.

Съгласно насоките за кандидатстване по процедурата има изготвен анализ за разход-ползи-те от външен изпълнител. В анализа не се предвижда увеличение на такса смет в резултат на проекта.

Теодора Кирякова
 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пи
    Питагор
    3 -3
    06:46, 27 окт 2017
    Тедо кой е тоя град лъчки по добре да беше написала първомъчки, асеновгадчки и садочво. Я си погледни картата на България или питай гуглето как се казва града. А относно тия компости мога да кажа че ще стане пълен компот явно ангУ пак му се е разхлопала главата и иска да участва в разни проекти та да гепне някой лев. Тая компостарница ще стане като оня старчески дом дето никъв дом не е.
    • Ив
      Ива
      4 0
      14:31, 27 окт 2017
      Тоя Питагор ще да е някакво малко злобно
      Човече което само чака някой да публикува нещо и той да си изръси злобния коментар .

Още новини

Последни новини