На първо четене отхвърлиха антикорупционния проект на БСП

133 депутатите подкрепиха проекта на кабинета за ново антикорупционно законодателство. Идеите на червените спечелиха доверието на 69 законотворци, но тази подкрепа не бе достатъчна и законопроектът на БСП бе отхвърлен на първо четене.

Преди това депутатите поспориха коя е печелившата стратегия за борба с корупцията.

Няма противоречие между националната стратегия за противодействие на корупцията и внесения законопроект от името на Министерски съвет, защити правителствения проект правосъдният министър Цецка Цачева.
Кабинетът предлага разследването да се осъществява от магистрати, каквито са следователите и които са част от независимата съдебна власт. Фокусът е върху разследването, но докато се стигне до него, трябва да бъде извървян не малък път, аргументира се Цачева.

Искате борба с корупцията само на книга, законопроектът ви не е борба, а прикриване на корупцията, атакува соцводачът Корнелия Нинова. Колеги управляващи, не сте узрели за мисълта, че корупцията е до такава степен разпространена в българското общество, че вече е заплаха за националната сигурност, изтъкна тя.

От партия "Воля" не подкрепиха нито един от законопроектите за антикорупция. Лидерът на партията Веселин Марешки запита как ще борим контрабандата, когато за шефове на ресорната комисия са назначени хора, които са уволнявани за несправяне и лоши резултати. 

"Корупция има навсякъде - дори и в някоя малка болница, но това не е висок етаж на властта. Най-високо стоят парламентът, агенциите, министерствата, правителството. В момента сме премиерска република затова аз се фокусирам върху Министерски съвет, но корупцията очевидно не е само там", заяви Марешки.

Той припомни, че шефовете на БОРКОР, КОМПИ, ДАНС са критикували и двата законопроекта и се обяви против създаването на нов антикорупционен орган. И двата законопроекта са безсмислени и еднакви, защото за нас ГЕРБ и БСП са едно, каза Марешки.
Според него е по-важно да се създадат нови правила, които да развържат ръцете на прокуратурата и на другите антикорупционни органи, вместо да създават нови структури, които по-късно да се окажат неработещи.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини