Искри между Вашингтон и Москва заради Сърбия

Американският официален представител Брайън Хойт Ий заяви, че държавите трябва да изберат един от лагерите, на чиято страна да бъдат, колкото и да е тежко това.

Това изявление висшият американски чиновник, помощник-държавен секретар, и специален пратеник на Белия Дом, направи по време на срещата си със сръбския президент Александър Вучич в Белград на чист сръбски език, макар с американски акцент.

"Сърбия, която иска да стане член на ЕС, трябва да изпрати много ясно послание, като не балансира между двете страни.  
Важно е за страната тя да направи този стратегически избор  и  той да бъде официална политика оттук нататък", добави американският правителствен чиновник, а думите му цитира държавната телевизия РТС.

"Важно е действията да бъдат по-силни от думите, да се изпрати ясно послание, както това сториха Хърватия с избора си за влизане в ЕС и НАТО или Черна Гора с ясната си позиция за членство в алианса", е добавил Хойт Ий.

"Балансиращите съобщения не са ясни съобщения. Важно е държавата да не балансира между двете страни", добавил още той.

Хойт Ий взе участие в 17-я сръбски икономически форум, където каза, че е много оптимистично настроен за страните от Западните Балкани, включително и Сърбия, особено когато става въпрос за следващата година.

"На европейската пътека е необходимо да се изпълнят критериите и стандартите, но също така е необходимо да се съсредоточим върху това, което самите граждани искат", заяви американският служител.

Според него е важно ключовите проблеми да бъдат решени из основи, а не само като симптоми и да бъде осъществен  истински напредък.

Според него руската визия за Балканите се различава от европейската:

"Въз основа на действията на Русия в региона изглежда, че тя иска Балканите да останат слаби и разделени, не силни и по-добре интегрирани в ЕС."

Руското външно министерство реагира остро на думите на американския представител в Белград.
В изявление, разпространено от ТАСС, се казва:

"Никой не може да попречи на Белград да развива отношенията си с Русия въз основа на взаимна изгода. Помощник държавният секретар, който е бил в Белград на 23 и 24 октомври, се впусна  в провокативни изявления, чиято цел е да подкопае руско-сръбското сътрудничество. Американските дипломати поискаха в пряк текст Белград да преразгледа отношенията си с Русия и се фокусира само върху сътрудничеството си с ЕС."

В изявлението още се посочва: "Бихме искали да напомним, че САЩ не е член на ЕС и поради това най-вероятно не знаят, че много от страните-членки на ЕС провеждат ползотворно и цялостно сътрудничество с Русия на основата на взаимна изгода.
Никой не трябва да възпрепятства Сърбия да има такъв подход към отношенията, които съответстват на нейните национални интереси", добавя министерството.

Руското външно министерство също заявява, че американският представител е "неуместно емоционален", когато говори срещу привилегиите и дипломатическия имунитет на руско-сръбския хуманитарен център в Ниш.

"Освен хуманитарните дейности, Центърът помага за изчистването на територията на Сърбия от мините. Открити и деактивирани са хиляди взривни устройства, които са останали тук след бомбардировките на НАТО през 1999 г., включително и тези, съдържащи обеднен уран", се казва още в изявлението.

"Ние призоваваме американските колеги да не  налагат  техните идеологически клишета и стереотипи, подкопаващи основите на международната стабилност и сътрудничество на Балканите и в Европа като цяло", завършва изявлението на руското министерство. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини