Прокуратурата внесла само 26 дела за корупция от 2015 година

Близо две седмици преди промените в Наказателния процесуален кодекс (НПК), с които делата за корупция и други престъпления ще се гледат от специализирания съд, да влязат в сила, от Софийския градски съд представиха статистика, с която показват безсмислието на измененията.

За последните близо три години са били образувани 26 първоинстанционни дела за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове, и срещу магистрати. Или по около 7 дела на година.

"Това означава, че ако изменението на подсъдността за тези лица беше факт от началото на 2015 г., само 26 дела биха били внесени от прокуратурата в Специализирания наказателен съд", съобщават от съда.

Наскоро управляващите внесоха още едно изменение в закона за съдебната власт с оглед преместването на делата за корупция в специализирания съд - а именно да има възможност за бонуси - до шест заплати за магистратите от специализирания съд и прокуратура. Промените минаха на първо четене и се движат в парламента скоростно заради това, че измененията в НПК ще влязат на 5 ноември в сила.

Вносителите на измененията мотивираха идеята за парични бонуси с това, че специализираният съд ще се натовари повече след преместването на делата там. Между първо и второ четене текстът беше поправен и бонуси се предвиждат за всички магистрати. Проектът трябва да бъде гласуван окончателно тази седмица в парламента.

От Софийския градски съд съобщават още, че за близо три години - от 2015 година досега - са образувани над 1500 дела въз основа на внесен от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела.

"То се определя от постъпленията и на други първоинстанционни дела – екзекватури, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, по които е предвидена специална компетентност на СГС, както и на въззивни наказателни дела, чийто общ брой за същия период е над 8300."

Измененията, с които делата за корупция и други престъпления бяха преместени в специализирания съд, бяха критикувани с това, че не беше докрай изяснено какво налага преместването на делата. Преди време анализ на Върховния касационен съд (ВКС) показа, че ефективността на специализираното правосъдие е съмнителна.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини