Полезен или вреден е флуоридът?

Всяка история има две страни и това важи особено за флуорида. От добавянето му в питейната вода в САЩ и редица други държави през 60-те, се разгоряха и дискусиите относно безопасността му във водата и продуктите за устна хигиена, пише в материала си д-р Акс.

Въпросът е далеч по-сложен отколкото изглежда на пръв поглед. От една страна, множество здравни организации му приписват чудодейни свойства що се отнася до устната хигиена, и твърдят че липсват каквито и да било доказателства за противното.

Центърът за контрол на заболяванията например твърди, че флуоридът има огромен принос за значителния спад в случаите на кариеси в САЩ през 60-те и го определя за едно от най-значимите постижения в областта на здравеопазването през 20-те век.

Дали противниците му не са просто любители на конспиративните теории?

Оказва се, че е точно обратното. Изследвания, проведени преди въвеждането на флуорида в продуктите за устна хигиена, доказаха дългосрочния му негативен ефект върху различни телесни системи.

Какво представлява флуоридът?

Това е един от най-известните елементи от периодичната таблица. В качеството си на газ, флуоридът е най-реактивен и най-електронегативен от всички елементи. Той е изключително опасен за всички живи организми, попаднали в контакт с него.

Калциевият флуорид се среща естествено в природата – в почвата и водата. Изворната вода, в райони без промишленост съдържа .01-.03 ppm (части на милион) от веществото, докато съдържанието в морската вода е 1.3 ppm. Количеството варира в широки граници, в зависимост от района. В някои части по света съдържанието на калциев флуорид е 10–20 ppm, а те вече се смятат за опасни.

Калциевият флуорид не се абсорбира добре от тялото, за разлика от натриевия флуорид. Това химическо съединение не се среща естествено в природата и се смяташе за промишлен отпадък до 1950, когато бе обявена нова инициатива в областта на стоматологичното здраве.

През 1945 бяха проведени редица изследвания в САЩ, чиято цел бе да сравнят случаите на кариеси между деца и възрастни приемали флуорирана и нефлуорирана вода. Оказало се, че през 15-годишния период на изследването сред консуматорите на флуорирана вода били регистрирани 50-70% по-малко случаи на кариеси.

В изследването обаче не били посочени резултатите на контролната група.

Информацията може и да ви изненада, но флуоридът в питейната вода не е нито калциев флоурид, нито натриев флоурид. В наши дни 90% от флуорида във водата е под формата на съединение, познато като хидрофлуоросилициева киселина (HFS или FSA). HFS е вторичен продукт от производството на фосфатни торове и се смята за промишлен отпадък.

Добавката, която трябва да подобри устната ви хигиена съдържа арсеник, освен това тя привлича много по-голямо количество олово от тръбите, в сравнение с натриевия флуорид. Оловото пресича кръвно-мозъчната бариера, включително при бременните жени и все още неродените им деца. Безопасни нива, които не биха предизвикали вредни ефекти като рак, не съществуват.

Безопасен ли е флуоридът?

Според Центъра за контрол на заболяванията ни е известен един-единствен козметичен страничен ефект от приема на голямо количество флуорид: флуороза. Препоръчителинят дневен прием на флуорид от питейната вода, определен от центъра не взема под внимание, количеството на същото вещество в пастата за зъби, водите за уста, храната и напитките, които хората използват ежедневно.

Обикновено възрастните са наясно, че не трябва да поглъщат пастата докато си мият зъбите, същото обаче не би могло да се каже за малките деца. А количеството флуорид в нея е 1000 пъти по-високо от това в чешмяната вода.

В крайна сметка Центърът за контрол на заболяванията призна и за повишен риск от костни фрактури при вързрастните, свързан с консумацията на флуорирана питейна вода.

Все повече експерти започват да се съмняват в безопасността на флуорираната вода. Проблемът съществува, защото дългосрочни, надеждни и непредубедени изследвания по темата почти не са провеждани.

Проучване, проведено през 2006 стигна до следните изводи:

- спортистите, работниците на открито, страдащите от безвкусен диабет и хората с нарушена бъбречна функция са най-чувствителни на съдържанието на флуорид във водата

- бебетата и малките деца са изложени на 3-4 пъти по-високи дози флуорид, в сравнение с възрастните на база телесно тегло

- поради липсата на достатъчно информация, относно въздействието на флуорида върху централната нервна система, учените са убедени, че са нужни по-нататъшни изследвания

- Те признават ефекта на флуорида върху ендокринната система, макар да го наричат субклиничен, а не вреден. Според тях са нужни по-нататъшни изследвания, особено като се има предвид възможното му въздействие върху половото развитие на децата.

- Учените посочват и огромните празнини в изследванията по темата

Какво причинява флуоридът на тялото?

Той преминава кръвно-мозъчната бариера, чиято цел е да предпази от увреждания мозъка и нервната система, преминава и през плацентата, откъдето достига до плода.

Флуоридът се натрупва, което означава, че не се метаболизира, нито се изхвърля чрез изпражненията. Близо 50% от веществото се елиминира чрез урината, останалото се натрупва в тялото, най-често в костите и зъбите. Флуорид е открит и в епифизата, която отговаря за производството на мелатонин, регулира циркадните ритми и съня.

Тъй като флуоридът извлича олово от тръбите, този тежък метал също попада в кръвта. Изследване откри значително по-голямо количество олово при деца, консумирали флуорирана вода.Флуоръдът се натрупва и в мозъка, както откриха учени от Индия през 2014. Повишеното му съдържание, води до по-високи стойности на определени невротрансмитери като епинефрин, хистамин, серотонин и глутамат, както и понижени стойности на норепинефрин, ацетилхолин и допамин.

Полезен ли е флуоридът за зъбите?

Флуоридът е част от процес, при който зъбите деминерализират и реминализират всеки ден. Когато консумирате определени храни и напитки, количеството минерал в зъбите ви намалява, ако използвате паста, съдържаща флуорид, минералът се възстановява, а зъбите ви стават по-здрави и по-малко податливи на кариеси.

Смята се, че дори само флуоридът във водата е достатъчен да намали случаите на кариеси сред децата.

Ролята на флуорида е открита случайно от зъболекаря Фредерик Маккей. Той документирал случаи на обезцветяване на зъбите сред деца от Колорадо Спрингс. Забелязал, че зъбите с обезцветяване са по-устойчиви на гниене. По-нататъшни анализи го накарали да осъзнае, че естествено богатите на флуорид води имат заздравяващ зъбите ефект, макар че биха могли да доведат до петна.

Сега това състояние е известно като "зъбна флуороза" и се среща най-често при деца под 8 годишна възраст, които не са сменили всичките си млечни зъби. Смята се, че пролемът е козметичен и че се проявява в по-напреднала възраст само в редки случаи. Възможно е обаче, това да е просто симптом на много по-сериозно заболяване.

Вреден ли е флуоридът?

Много експерти проявяват загриженост относно натрупването на флуорид в тялото. Заради опасността Американската агенция по храни и лекарства задължи производителите на пасти за зъби да слагат предупредителни надписи върху продуктите си, насърчавайки хората да потърсят помощ, ако погълнат пастата, заради възможните странични ефекти. Помнете, че пастата за зъби съдържа 1000 пъти повече флуорид от питейната вода.

Без значение от източника, поглъщането на големи количества флуорид не е безопасно. Макар да заздравява зъбите, той води до дългосрочни здравословни проблеми.

Малко известни източници на флуорид:

 Храни:
Кисели краставички
Газирани напитки
Бутилирани плодови сокове
Консервирани доматени продукти
Спанак
Моркови
Аспержи
Консервирано цвекло
Картофи
Консервирана царевица
Репички
Консервирано кисело зеле
Бял ориз
Целина
Нектар от праскови
Лучени кръгчета
Нектар от кайсии
Някои бебешки храни
Консервирани супи
Чайове
Някои алкохолни напитки
Десерти със сухи смеси
Опаковани зърнени храни

Стоматологичните продукти включват пасти за зъби, води за уста, гелове и други добавки.

Пестициди:
Криолит (среща се в много продукти от грозде, включително вино, с него се третират и много видове ГМО плодове и зеленчуци)
Сулфурил флуорид (продукт за фумигация в заводи за преработка на храни)

Други източници:
Тефлонови тигани
Медикаменти (анестетици, ципро, флекаинид, нифлуминова киселина и вориконазол)

Излагане на работното място:
Много хора, които се опитват да намалят приема на флуорид, предпочитат бутилирана вода, която понякога също създава проблеми, но обикновено не съдържа флуорид. Съществува изискване флуоридът в бутилирана вода да бъде специално упоменат в етикета.

Вреди от флуорида

Флуоридът може да премине кръвно-мозъчната бариера, да увреди централната нервна система и да понижи коефициента на интелигентност.

Съществуват опасения, че комбинацията от алуминий и флуорид може да допринесе за развитието на Алцхаймер.

Флуоридът нарушава циркадните ритми и променя стойностите на определени жизненоважни невротрансмитери в мозъка.

Той се свързва и с повишен риск от развитие на определени видове рак, сред тях на устната кухина и фаринкса, дебелото черво и ректума, хепатобилиарните и пикочните органи. Същото важи и за ракът на костите при мъжете. Мозъчните тумори, болестта на Ходжкин, неходжкиновия лимфом, множествената миелома, меланомът на кожата и моноцитната левкемия също се асоциират с консумацията на флуорид.

Изследване откри, че употребата на флуорирана вода в същото време намалява риска от 4 вида рак. От най-голям интерес е остеосаркомата, за която изследванията стигнаха до противоречиви изводи, дали рискът от развитието и е по-голям или по-малък.

Противно на първоначалните предположения, приемът на флуорид не оказва положително въздействие върху здравето на костите, а точно обратното. При деца консумирали флуорирана вода били наблюдавани повече костни фрактури, същото важи и за възрастните.

Възможна е връзка между флуорида и хипотиреоидизма. Изследване установило, че хората живеещи в региони, в който се консумира флуорирана вода, е два пъти по-вероятно да развият хипотиреоидизъм.

Помните ли, че флуорида се напрупва в епифизата? Изследване от 1997 откри, че флуоридът води до ускорено полово развитие при жените. Ранният пубртет би могъл да доведе до проблеми, вариращи от нисък ръст до рак на гърдата.

Има силни доказателства, че флуоридът причинява диабет, а никой не полага усилия да предупреди диабетиците относно опасността от токсичното вещество.

Как са елиминирате флуорида от тялото си?

Най-добрият начин да се предпазите от опасността, е да бъдете информирани. Разберете какво количество флуорид съдържа питейната вода във вашия район. След като вече сте установили на какво количесто флуорид сте били изложени, вземете следните мерки:

Заложете на алкална диета, която ще балансира pH-то в тялото ви. Макар 50% от флуорида да се изхвърлят с урината, бихте могли да се справите с останалото количество чрез алкална диета. Тя включва растителни протеини, сурови плодови и зеленчуци и помага на тялото ви само да се оттърве от вредните вещества.

Пробвайте чай от тамаринд. Изследвания сочат, че популярната индийска напитка ще помогне на тялото ви да се оттърве от флуорида. Чаят не се намира лесно, но би могъл да се поръча онлайн.

Увеличете приема на селен. Изследване с мишки сочи, че селеновите добавки намаляват страничните ефекти от флуорида в мозъка. Това не означава непременно, че същия ефект се наблюдава и при хората, но богатите на селен храни са полезни за щитовидната жлеза и сърцето, а биха могли и да намалят риска от рак.

Спортувайте. Част от ползите на физическите упражнения включват и елиминирането на флуорида. Подобен ефект бил наблюдаван при мишки в рамките на изследване.

Алтернативи на флуорираната вода

Освен да елиминирате флуорида от тялото си, е нужно и да намалите приема му. За целта е добре да заложите на органични продукти, нетретирани с пестициди, съдържащи криолит. Колкото по-обработена е една храна, толкова по-голямо количество флуорид съдържа. Избягвайте флуорида докато кърмите, защото той преминава в кърмата. Купете си специални филтри за вода. Най-полезни са тези, които разчитат на обратна осмоза, дейонизация и активиран алуминий.

Избягвайте упоребата на продукти за устна хигиена, съдържащи флуорид, особено ако имате малки деца, които биха могли да погълнат част от тях.

Използвайте алтернативни водоизточници.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини