Хидратиране на кожата с домашни средства

Хидратиране на кожата с домашни средства

Сухата кожа може да се дължи на различни причини – остаряване, заболяване или пък фактори от околната среда. Това състояние може да е болезнено или да е придружено със сърбеж. 

Ако сухата кожа не се лекува, тя може да се напука и инфектира. Важно e да я поддържате хидратирана.

Има редица методи, с които може да облекчите симптомите вкъщи, пише социалната мрежа за здраве CredoWeb. Повечето от продуктите в аптеката действат като овлажнители. Най-добрият начин да приложите един овлажнител е като го нанесете върху влажната кожа след баня и го оставите да попие.

Слънчогледово масло
Изследване от 2013 г. откри, че маслото от слънчогледови семки подобрява хидратацията на кожата, когато се нанася върху ръцете. Същото изследване обаче установява, че не такъв е ефектът от нанасянето на зехтин върху ръцете. Данните показват, че той уврежда кожната бариера. Изводът е, че не всички природни масла са подходящи да се използват като хидраданти за кожа.

Кокосово масло
Друго природно масло, което действа добре на сухата кожа, е кокосовото. Изследване от 2014 г. установява, че кокосовото масло е също толкова безопасно и ефективно средство при третирането на сухата кожа, както и вазелинът. Установено е, че кокосовото масло значително подобрява хидратацията на кожата и увеличава броя на липидите (мазнините) на повърхността й. Проучване от 2016 г. показа, че кокосовото масло съдържа наситени мастни киселини, които имат омекотяващи свойства. Те действат като хидратанти, като запълват празнините в кожата и по този начин я изглаждат.

Вана с овесени ядки
Овесените ядки са друга природна съставка, която може да помогне при третирането на сухата кожа. Ако добавите овесени ядки на прах във водата във ваната си или пък използвате кремове с тази съставка, това може да облекчи много сухата кожа.  Изследване от 2015 г. установява, че екстракт от овесени ядки има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, заради което се смята, че може да помогне за успокояването на сухата кожа.

 Мед
Различни изследвания, направени през годините, показват, че медът влияе благоприятно при на различни кожни заболявания.

Доказани са следните свойства на меда:

  • овлажнява

  • лекува

  • има противовъзпалителен ефект

Всичко това са качества, които показват, че медът е идеален за домашно лечение и облекчаване на сухата кожа. Той е напълно природно средство и може да бъде нанасяно директно върху кожата.

Вазелин

Вазелинът се използва като хидратиращо средство от много години. През тази година изследване установи, че кожната бариера при по-възрастните хора се подобрява, когато използват вазелин, за да третират суха кожа. Той е особено ефикасен, когато сухотата се дължи на процеса на стареене.

Алое вера

Гел с алое вера също облекчава сухата кожа. Хора със суха кожа на дланите или на стъпалата може да се мажат с този гел и след това да сложат ръкавица или чорап. Някои предпочитат да правят тази процедура преди лягане, като оставят гела да попива през нощта. Ако сухата кожа е по друга част на тялото, мажете смело и оставете да попие. Ефектът ще е подобен.

Превенция

Редовното овлажняване на кожата след мокрене може да помогне за предотвратяване на изсушаването й. Човек може също така да се пази, като избягва неща, които могат да предизвикат сухота или дразнене на кожата. Сред тях са:

  • Чесане на кожата

  • Престой в помещение, където непрекъснато има климатик

  • Бръснене с изтъпена самобръсначка или без да се използва гел за бръснене

  • Твърде често къпане или бръснене

  • Твърде енергично търкане на кожата с кърпа при изсушаване

  • Къпане или вземане на душ с твърде гореща вода 

  • Използване на лосиони, които съдържат алкохол

  • Носене на дрехи от остра материя, която дразни кожата 

  • Чест контакт с перилни препарати 

  • Седене близо до директен източник на топлина като печка или огън

  • Престой на открито на силен вятър, без да е покрита кожата.

Кога трябва да отидем на лекар

Ако причините за сухата кожа не са свързани с околната среда или с процеса на стареене, може би става въпрос за някакво заболяване на кожата. Ако човек смята, че наистина това е причината, добре е да направи консултация с лекар. 

Важно е да поддържате кожата влажна и да се опитате да облекчите сухата кожа възможно най-скоро. Ако остане нелекувана, сухата кожа може да доведе до:

  • Червени петна

  • Кървене

  • Бактериална инфекция

Зачервяването, подуването или пък появата на гной може да са признак за бактериална инфекция. Ако подозирате такъв проблем, добре е да потърсите лекар възможно най-скоро.

Още интересни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини