Две италиански области гласуваха за автономия

Обработката на резултатите от вота на референдумите във Венето и Ломбардия - двете богати италиански области, е било атакувана от хакери и е била частично блокирана,

Въпреки това се знае, че над 90% от гласувалите избиратели в двете области в Северна Италия са гласували за по-голяма автономия от централното правителство в Рим.  Във Венето предварителните данни показват 98%. в Ломбардия - 95% подкрепа за автономията.

Референдумът не е ангажиращ за централната власт.

Избирателната активност във Венето e над 57%, в Ломбардия - около 40%, при обработени едва една трета от бюлетините там. Гласувалите масово са подкрепили по-широка автономия, при която да имат повече правомощия в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да използват по-голяма част от данъчните си приходи.

В Ломбардия и Венето е съсредоточена една трета от италианската икономика. В двете области управляваща е Северна лига.

Президентът на Венето Лука Дзая каза, че над два милиона жители на областта са гласували на референдума, чийто резултат нарече "красив", а според президента на Ломбардия Роберто Марони, с референдумите двете области могат да обединят сили, "за да поведат битката на века."

Двамата лидери се срещнат с премиера на Италия Паоло Джентилони в Рим, след като обсъдят с регионалните съвети исканията на двете области към централната власт. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини