Десетки гайдари от цяла България свириха на откриването на паметника на родопското чудо Апостол Кисьов

    Величествено откриване с родопска музика в изпълнение на десетки гайдари от цялата страна, съпътства откриването на бюста паметника на Апостол Кисьов в село Стойките.

    Апостол Кисьов, обединителят на родопските гайди, е виден национален фолклорист, музикант и диригент, основател на Оркестър „100 каба гайди”,  Ансамбъл за автентичен фолклор – с. Стойките, Детско –юношеския фолклорен ансамбъл, ФА „Родопа” и автор на първите гайдарски сюити. Освен официалните гости на тържеството присъстваха и

    скулпторът и автор на паметника Ангел Каравланов, който е и гайдар, синът на Апостол Кисьов, Лазарин, съпругата му Мария,  внукът им който носи трите имена на прадядо си – Апостол Николов Кисьов, кметът на селото Георги Тодоров, гости от с.Елешница и др. 

    Тук бяха и останалите живи трима гайдари от основания през 1961 г. „Оркестър 100 каба гайди” – Дечо Дечев / 87 г./, Стою Чонгаров /86 г./ и Манол Ташков /80 г./, които изпълниха първата гайдарска сюита. С нея е тръгнал и  Роженския събор през 1961 г. 

    Свещеник Запрян Шиков отслужи панахида в памет на Апостол Кисьов.      

    Спомени за родопското чудо, както са наричали Апостол Кисьов,  разказаха Цветана Грибачева от Стойките и историкът Никола Дамянов.

    „Апостол Кисьов е феномен и виден български национален фолклорист. Автобиографията му е само от две страници, изключително скромен. Той е съвременен възрожденец и вдъхна живот на фолклора”, посочи Дамянов.

    „Горд съм, че се намирам на това свещено място, откъдето са тръгнали героите за освобождението ни и Апостолът на гайдата – Апостол Кисьов.Цялата фамилия Кисьови сме горди.  Предлагам днешния ден да бъде празник на каба гайдата”, посочи в словото си Лазарин Кисьов. Той благодари на община Смолян, кметство Стойките, Костадин Илчев, Лазарин Чернев, Ангел Каравланов и на всички гайдари и артисти за провеждането и организирането на събитието.

    Зам.-кметът Аръчкова поздрави присъстващите от името на кмета Николай Мелемов. „ Искам да благодаря на г-н Каравланов,  че  увековечи един обединител, един Прометей на каба гайдата.  Делото на Апостол Кисьов   никога няма да забравено.  То ще бъде сред всички вас, неговите  последователи.  Над 1000 са гайдарите,  които са поели по неговия път. Те ще продължат  навеки Орфеевия дух,  духът  на гайдата и  родопската песен.  Нека да пребъде делото на Апостол Кисьов. Поклон пред светлата му памет! , посочи в словото си Аръчкова. 

    Адриан Петров призова гайдарското братство да даде обет, че никога няма да се разединят. „ Момчета дайте ръка една върху друга и обещайте, че никога няма да се делите в името на Апостол Кисьов. Ние сме в сърцето на магнетичната родопска  планина, която има Апостола на родопската гайда и на родопската песен. Докато свири гайда ще я  има Родопа планина, която винаги ще бъде българска”,  каза в словото си Петров.  

    В тържеството взеха участие гайдари от „100 каба гайди”, „101 каба гайди”, Детско-юношеския гайдарски състав „Апостол Кисьов” при читалище Христо Ботев в Смолян, гайдарски състави от Чепеларе, Мадан, София, Пловдив, Варна и Велико Търново, артисти от ФА „Родопа”, фолклористи, родственици на Апостол Кисьов и много родопчани.

    Апостол Кисьов е роден през 1924 година и си отива от този свят през 2007 г. Нека с това дело увековечим паметта му, 10 години след кончината на големия родопски фолклорист.

    Събитието е включено в програмата на община Смолян, посветена на 105 години от Освобождението на Родопите и Празниците на града.  

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини